Tofu & batat burger & ranch dressing

Wszystko kwitnie i pachnie wiosną, a ja nadal najbardziej głodna robię się wieczorem wtedy kiedy już nie powinnam :P

Godzina 22:15, Warszawa, centrum miasta, ciężko o jakieś dobre żarcie, tym bardziej 100 pro wegańskie… falafel w kebabie to raczej syf, zapiekanki przy palmie ociekają tłuszczem, a frytki ile można. Przyznaję się, jem wtedy burgery w Krowarzywa :P

A kiedy mam ochotę na burgery, a nie chce mi się ruszać poza dzielnicę, robię domowe z tego co mam właśnie pod ręką. Czasem jadam je klasycznie w bułce z dodatkami, kiedy indziej z sałatką i sezonowym sosem. Tofu z batatem i kaszą jaglaną to kompozycja pełna białka i węglowodanów. Życzę smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 40 min.
Ilość porcji: 10-12 burgerów

SKŁADNIKI

burgery:
500 g tofu
400 g batata
1 cebula cukrowa
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki kaszy jaglanej
4 łyżeczki curry w proszku
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki oleju kokosowego
3 łyżki pasaty pomidorowej
4 łyżki sosu sojowego
1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub innych orzechów)
6 łyżek mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli

+ 1 szklanka drobno posiekanej świeżej kolendry

ranch dressing:
1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (lub innego*)
1/2 szklanki oleju roślinnego
1-2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżeczki delikatnej musztardy
1 łyżeczka syropu klonowego
1-2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej cebuli cukrowej
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
czarna sól do smaku (opcjonalnie)
szczypta białego pieprzu

* może być np. migdałowe, ryżowe etc. ważne aby było niesłodzone.

PRZYGOTOWANIE

burger:

  1. Bataty obierz, pokrój, ugotuj aż będą miękkie.
  2. Na oleju kokosowym podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Jak cebula będzie szklista dodaj passatę pomidorową i sos sojowy, wymieszaj. Umieść w misce i dodaj do tego ugotowane bataty, kaszę, migdały oraz mąkę.
  3. Wymieszaj dokładnie przy pomocy widelca, rozdrabniając przy okazji tofu i bataty na jak najmniejsze cząstki.
  4. Dodaj świeżą kolendrę, ponownie wymieszaj.
  5. Z gotowej masy formuj burgery, obtaczaj je w mące kukurydzianej albo innej bezglutenowej panierce* i smaż aż się przyrumienią. Jeśli chcesz aby były bardziej niskotłuszczowe, upiecz je w piekarniku.
  6. Podawaj z sałatką, węgle i białeczko masz już w burgerze ;)

* np. bezglutenowej bułce tartej / drobno zmielonych orzechach / otrębach / pokruszonych płatkach kukurydzianych etc.

ranch dressing:

  1. Do mleka dodaj ocet, musztardę, syrop klonowy i zblenduj dokładnie aż się spieni.
  2. Następnie dolewaj powoli olej, wciąż mieszając.
  3. Na koniec dodaj drobno posiekane zioła, czosnek, cebulę, pieprz i sól, wymieszaj łyżką.
  4. Wstaw do lodówki, aby dressing nieco zgęstniał.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pozostaw odpowiedź eat me please Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.