Tofu „feta” w ziołach
Niektórzy lubią sok z ogórków kiszonych, z ogromem jego właściwości prozdrowotnych nie będę polemizować, ale niestety należę do tych co nie są w stanie go przełknąć. Dlatego dziś będzie przepis na to jak – unikać marnotractwa – wykorzystywać płyny po ogórkach kiszonych oraz tofu. Feta z tofu to klasyk, robię ją od wielu lat, za każdym razem dodając inne zioła i przyprawy. Zachęcam do eksperymentów.
Miękkie tofu, dobrze nabiera smaku z solanki, a zalewy z oliwy w której ją przechowujemy można użyć jako gotowego sosu do sałaty. Wystarczy w misce umieścić kilka garści rukoli, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, rodzynki, jakieś podprażone na patelni ziarna i dodać do tego naszą fetę wraz z zalewą. Sałatka gotowa!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 bio tofu naturalne miękkie polsoja*
1 szklanka soku z ogórków kiszonych
2 łyżki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki oliwy
1 łyżka suszonych ziół**
*możesz użyć innego tofu, ale to jest sprawdzone i dobrze nabiera smaku, bo jest miękkie. Wody nie wylewaj, tylko użyj do zrobienia solanki.
**użyłam gotowej mieszanki przywiezionej z Madery, ale tak naprawdę każde zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek będą dobre. Jak masz dodaj też trochę świeżych :)
PRZYGOTOWANIE
- Wodę z tofu odlej do pojemnika, dodaj do niej wodę po ogórkach kiszonych, sól i wymieszaj. Solanka gotowa.
- W międzyczasie pokrój tofu w kostkę (1-2 cm jak lubisz) i umieść w solance na min. 24 h (po 48 h jest bardziej intensywny smak).
- Następnego dnia przygotuj sobie zamykany pojemnik, wlej do niego oliwę, dodaj zioła, wymieszaj i umieść w nim odcedzone z wody tofu. Twoja feta w ziołach jest już gotowa.
Tofu „feta cheese” in herbs
RECIPE
INGREDIENTS
1 bio tofu natural soft polsoja *
1 cup of pickled cucumbers juice
2 tablespoons of salt
1/2 tsp pepper
1/2 cup of oil
1 tablespoon of dried herbs **
* you can use a different tofu, but this particular tastes good because it’s soft. Don’t waste the tofu water, just use it to make a brine.
** I used ready-made mixture from Madeira, but in fact you can use any of these: provence herb, basil, oregano, thyme. Add some fresh herbs, if you have :)
PREPARATION
- Pour tofu water into a container, add the pickled cucumbers water, salt and mix to it. The brine is ready.
- In the meantime, cut the tofu into cubes (1-2 cm as you like) and place in brine for min. 24 hours (there is a more intense flavor after 48 hours).
- The next day, prepare a sealed container, pour olive oil into it, add herbs, mix and put tofu drained from water in it. Your feta in herbs is ready to use.
BRAK KOMENTARZY