Tofu „feta” w ziołach

Niektórzy lubią sok z ogórków kiszonych, z ogromem jego właściwości prozdrowotnych nie będę polemizować, ale niestety należę do tych co nie są w stanie go przełknąć. Dlatego dziś będzie przepis na to jak – unikać marnotractwa – wykorzystywać płyny po ogórkach kiszonych oraz tofu. Feta z tofu to klasyk, robię ją od wielu lat, za każdym razem dodając inne zioła i przyprawy. Zachęcam do eksperymentów.

Miękkie tofu, dobrze nabiera smaku z solanki, a zalewy z oliwy w której ją przechowujemy można użyć jako gotowego sosu do sałaty. Wystarczy w misce umieścić kilka garści rukoli, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, rodzynki, jakieś podprażone na patelni ziarna i dodać do tego naszą fetę wraz z zalewą. Sałatka gotowa!

Tofu "feta" w ziołach – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min + 24 h
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

1 bio tofu naturalne miękkie polsoja*
1 szklanka soku z ogórków kiszonych
2 łyżki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 szklanki oliwy
1 łyżka suszonych ziół**

*możesz użyć innego tofu, ale to jest sprawdzone i dobrze nabiera smaku, bo jest miękkie. Wody nie wylewaj, tylko użyj do zrobienia solanki.
**użyłam gotowej mieszanki przywiezionej z Madery, ale tak naprawdę każde zioła prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek będą dobre. Jak masz dodaj też trochę świeżych :)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wodę z tofu odlej do pojemnika, dodaj do niej wodę po ogórkach kiszonych, sól i wymieszaj. Solanka gotowa.
  2. W międzyczasie pokrój tofu w kostkę (1-2 cm jak lubisz) i umieść w solance na min. 24 h (po 48 h jest bardziej intensywny smak).
  3. Następnego dnia przygotuj sobie zamykany pojemnik, wlej do niego oliwę, dodaj zioła, wymieszaj i umieść w nim odcedzone z wody tofu. Twoja feta w ziołach jest już gotowa.


Tofu „feta cheese” in herbs

Tofu "feta" w ziołach – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 15 min + 24 h
Serves: 2-4

INGREDIENTS

1 bio tofu natural soft polsoja *
1 cup of pickled cucumbers juice
2 tablespoons of salt
1/2 tsp pepper

1/2 cup of oil
1 tablespoon of dried herbs **

* you can use a different tofu, but this particular tastes good because it’s soft. Don’t waste the tofu water, just use it to make a brine.
** I used ready-made mixture from Madeira, but in fact you can use any of these: provence herb, basil, oregano, thyme. Add some fresh herbs, if you have :)

PREPARATION

  1. Pour tofu water into a container, add the pickled cucumbers water, salt and mix to it. The brine is ready.     
  2. In the meantime, cut the tofu into cubes (1-2 cm as you like) and place in brine for min. 24 hours (there is a more intense flavor after 48 hours).     
  3. The next day, prepare a sealed container, pour olive oil into it, add herbs, mix and put tofu drained from water in it. Your feta in herbs is ready to use.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.