Tofucznica z kurkami i wegańskim „boczkiem”

Ten przepis to tak naprawdę ulubione śniadanie mojego chłopaka, coś co wychodzi mu najlepiej. Pewnie mógłby ją jeść codziennie, gdyby nie to że zmuszam go do owsianki i granoli :)

Dziś odstaw zdrowe płatki i dietetyczne dodatki na półkę, odpal patelnię i na odrobinie oleju zacznij smażyć kurki…

Tofucznica z kurkami i wegańskim "boczkiem" – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 1-2

SKŁADNIKI

200-300 g naturalnego tofu
ok. 100 g kurek
ok. 100 g wegańskiego boczku*
1 łyżka oleju do smażenia
szczypta czarnej soli (kala namak)
szczypta pieprzu
szczypta kurkumy**

+ świeży szczypior do dekoracji
++ opcjonalnie: odrobina niesłodzonego mleka roślinnego, aby tofucznica była mniej sucha

*najlepiej żeby smakowała jak wędzona, my używamy takiej
**dla koloru

PRZYGOTOWANIE

  1. Kurki umyj dokładnie i odsącz od wody.
  2. Smaż je na odrobinie oleju przez jakieś 3 minuty, następnie dodaj pokrojony w kostkę „boczek”.
  3. Jak wszystko ładnie się zarumieni dodaj pokruszone w dłoniach tofu i szczyptę kurkumy (dla nadania żółtej barwy).
  4. Przypraw solą i pieprzem, podsmaż do momentu uzyskania satysfakcjonującej cię konsystencji (jak tofucznica wydaje ci się zbyt sucha, dodajesz odrobinę niesłodzonego roślinnego mleka).
  5. Podawaj posypaną szczypiorkiem w towarzystwie świeżego pełnoziarnistego pieczywa.


Chanterelles & vegan „bacon” tofu scramble

Tofucznica z kurkami i wegańskim "boczkiem" – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 15 min.
Serves: 1-2

INGREDIENTS

200-300 g of natural tofu
100 g of chanterelles
100 g of vegan bacon*
1 tbsp of oil
a pinch of black salt (kala namak)
a pinch of pepper
a pinch of turmeric**

+ fresh chives for decoration
++ optional: few drops of unsweetened vegetable milk, if you need your scrambled tofu less dry

*smoked in taste, we use this one
**for yellow color

PREPARATION

  1. Clean the chanterelles and drain well.
  2. Fry them with a little oil for about 3 minutes, then add the diced „bacon”.
  3. When everything is nicely brown, add crumbled tofu and a pinch of turmeric (for yellow color).
  4. Season with a salt and pepper, fry until you get a satisfying consistency (if it seems too dry, add few drops of unsweetened vegetable milk).
  5. Serve with chives & a fresh wholemeal bread.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Daria

    idealna tofucznica!! ależ się stęskniłam za kurka, jedne z moich ulubionych! do tego jestem ciekawa jak smakuje ten boczek „jakkolwiek dziwnie to brzmi z us weganki” haha :D