Tom Kha Tofu, tajska zupa kokosowa

Dziś kolejna na blogu – po Tom YumPho – klasyczna zupa tajska. Zapraszam na kokosową zupę Tom Kha z Tofu.

Tom kha tofu - eatmeplease.pl

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: 6

SKŁADNIKI

2 puszki mleka kokosowego
3 szklanki wody
8 liści kaffiru
3 trawy cytrynowe
4 cm korzenia galangalu
2 łyżeczki cukru kokosowego
2-4 świeże papryczki chilli
1 biała cebula
4-6 pomidorów
1 szklanka boczniaków lub pieczarek
4 łyżki soku z limonki
200 g tofu naturalnego

+ świeża kolendra

TIP: Galangal jak musisz to zastąp świeżym imbirem. Ilość soku z limonki możesz zmniejszyć lub zwiększyć wedle uznania.

PRZYGOTOWANIE

  1. Wstaw do garnka połowę mleka i zacznij podgrzewać.
  2. Galangal, trawę i papryczki pokrój w skośne plastry.
  3. Do mleka dodaj trawę i galangal, poczekaj aż się zagotuje, dolej pozostałą część mleka, dodaj tofu i papryczki.
  4. Zamieszaj i po chwili dodaj pokrojone grzyby.
  5. Po minucie dodaj cebulę pokrojoną w ćwiartki.
  6. Po chwili dodaj pomidory przekrojone na pół i liście kaffiru. Mieszaj jeszcze kilka minut, trzymając garnek na gazie ale nie doprowadzając do gwałtownego wrzenia.
  7. Zdejmij garnek z kuchenki i przypraw kolendrą oraz świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.
  8. Ja podaję Tom Kha Tofu dodatkowo z makaronem ryżowym, ale to już moja fanaberia zrobisz jak chcesz ;)


Tom kha tofu, thai coconut soup

Tom kha tofu - eatmeplease.pl

Zapisz

RECIPE

Preparation time: approx. 1 h
Serves: 6

INGREDIENTS

2 cans of coconut milk
3 cups water
8 kaffir leaves
3 lemon grass
4 cm galangal root
2 tsp coconut sugar
2-4 fresh chillies
1 white onion
4-6 tomatoes
1 cup oyster mushrooms or other
4 tbsp of lime juice
200 g of natural tofu

+ Fresh coriander

PREPARATION

  1. Put half of milk in a pot and begin to heat.
  2. Cut galangal, grass and peppers into slices.
  3. Add grass and galangal to milk, wait until boils. Add rest of milk, tofu and peppers.
  4. Stir and after a while, add sliced ​​mushrooms.
  5. Than add onion cut into quarters.
  6. After a while, add the tomato halves and kaffir leaves.
  7. Stir for a few minutes, holding the pot on small power, do not allow to boil.
  8. Remove pot from the stove. Add fresh coriander and freshly squeezed lime juice.
  9. I serve Tom Kha Tofu with rice noodles.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *