Tom Kha Tofu, tajska zupa kokosowa
Dziś kolejna na blogu – po Tom Yum i Pho – klasyczna zupa tajska. Zapraszam na kokosową zupę Tom Kha z Tofu.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 puszki mleka kokosowego
3 szklanki wody
8 liści kaffiru
3 trawy cytrynowe
4 cm korzenia galangalu
2 łyżeczki cukru kokosowego
2-4 świeże papryczki chilli
1 biała cebula
4-6 pomidorów
1 szklanka boczniaków lub pieczarek
4 łyżki soku z limonki
200 g tofu naturalnego
+ świeża kolendra
TIP: Galangal jak musisz to zastąp świeżym imbirem. Ilość soku z limonki możesz zmniejszyć lub zwiększyć wedle uznania.
PRZYGOTOWANIE
- Wstaw do garnka połowę mleka i zacznij podgrzewać.
- Galangal, trawę i papryczki pokrój w skośne plastry.
- Do mleka dodaj trawę i galangal, poczekaj aż się zagotuje, dolej pozostałą część mleka, dodaj tofu i papryczki.
- Zamieszaj i po chwili dodaj pokrojone grzyby.
- Po minucie dodaj cebulę pokrojoną w ćwiartki.
- Po chwili dodaj pomidory przekrojone na pół i liście kaffiru. Mieszaj jeszcze kilka minut, trzymając garnek na gazie ale nie doprowadzając do gwałtownego wrzenia.
- Zdejmij garnek z kuchenki i przypraw kolendrą oraz świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.
- Ja podaję Tom Kha Tofu dodatkowo z makaronem ryżowym, ale to już moja fanaberia zrobisz jak chcesz ;)
Tom kha tofu, thai coconut soup
RECIPE
INGREDIENTS
2 cans of coconut milk
3 cups water
8 kaffir leaves
3 lemon grass
4 cm galangal root
2 tsp coconut sugar
2-4 fresh chillies
1 white onion
4-6 tomatoes
1 cup oyster mushrooms or other
4 tbsp of lime juice
200 g of natural tofu
+ Fresh coriander
PREPARATION
- Put half of milk in a pot and begin to heat.
- Cut galangal, grass and peppers into slices.
- Add grass and galangal to milk, wait until boils. Add rest of milk, tofu and peppers.
- Stir and after a while, add sliced mushrooms.
- Than add onion cut into quarters.
- After a while, add the tomato halves and kaffir leaves.
- Stir for a few minutes, holding the pot on small power, do not allow to boil.
- Remove pot from the stove. Add fresh coriander and freshly squeezed lime juice.
- I serve Tom Kha Tofu with rice noodles.
BRAK KOMENTARZY