(Toma) tofucznica

Postanowiłam zrobić tradycyjne niedzielne śniadanie… u mnie tofu, a u Ciebie? Zawsze kiedy myślę o idealnym śniadaniu wychodzi z tego tofucznica. Jej smak zależny jest od tego na co masz w danym momencie ochotę. Istnieje nieskończenie wiele wersji – u mnie ostatnio rządzą pomidory. Ponieważ jeszcze nie sezon, muszę ratować sytuację tymi z puszki i słoika. Pomidory w formie krojonych soczystych kawałków, plus te aromatyczne suszone pływające w oliwie, które wraz z orzechami włoskimi podbijają smak porannej potrawy. Pomidory w których pływają kawałki dobrze przyprawionego miękkiego tofu, czerwona fasola i świeża bazylia, podane z pszennymi tostami.

tomatofucznica2


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

1-2 duże kostki tofu
1 puszka krojonych pomidorów
6-8 sztuk suszonych pomidorów (takich ze słoika)
ok 1/2 puszki czerwonej fasoli
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 średnia czerwona cebula
1 łyżka czerwonej papryki
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kurkumy
sól i pieprz jak lubisz
garść orzechów włoskich
kilka liści świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce przy pomocy widelca rozdrobnij tofu i wymieszaj z kurkumą.
  2. Cebulę pokrój drobno w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię wraz z łyżką oliwy.
  3. Do cebuli dodaj czosnek przeciśnięty przez prasę oraz pozostałe przyprawy, chwilę podsmaż.
  4. Dodaj do tego pomidory z puszki oraz odsączoną fasolę.
  5. Po kilku minutach dodaj tofu, dokładnie wymieszaj i smaż na małym ogniu jeszcze chwilę.
  6. Na koniec dodaj pokrojone drobno suszone pomidory oraz orzechy.
  7. Tofucznicę podawaj posypaną świeżą bazylią oraz orzechami włoskimi.

tomatofucznica1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.