Tort kawowo czekoladowy

Dzisiaj sięgnęłam do archiwów EMP… To była specjalna okazja i czasu na sesję zabrakło. Ale tort był najlepszy, bo dla najlepszej na osoby świecie ;) Mocna kawa w postaci puszystego kremu i gorzka czekolada plus czarne owoce i kwiaty.

tort_kawa_czekolada_3


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 2 h
Ilość porcji: tortownica 22 cm

SKŁADNIKI

ciasto:

suche:
2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2/3 szklanki ksylitolu (lub innej substancji słodzącej)
1 szklanka kakao
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

mokre:
1 szklanka mleka roślinnego
3 łyżeczki octu jabłkowego
1,5 szklanki puree z jabłek*
2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki świeżo zaparzonej kawy

krem kawowy:
2 szklanki nerkowców
4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
5-6 łyżek ksylitolu (rozpuszczonego w kawie)
1/2 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy
szczypta soli
125 g margaryny

poncz do nasączenia:
1 szklanka przegotowanej wody
1 łyżka ksylitolu
(opcjonalnie) 2-4 łyżki likieru kawowego***

polewa:
200 g gorzkiej czekolady bezcukru
2 łyżki oleju kokosowego

dekoracja:
jeżyny, borówki, jagody, czarne kwiaty, gorzkie kakao

* puree z jabłek można kupić (ważne, aby było niesłodzone) lub zrobić samemu (uduś obrane jabłka do miękkości i zblenduj na purée)
** np. Aslan
*** lub innego alkoholu

PRZYGOTOWANIE

ciasto:

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  2. Przygotuj sobie 2 okrągłe tortownice tego samego wymiaru. Nasmaruj je olejem kokosowym.
  3. W dużej misce wymieszaj mleko z octem i pozostaw na kilka minut.
  4. Dodaj pozostałe mokre składniki i wymieszaj.
  5. W drugiej misce wymieszaj suche i dodaj je do mokrych.
  6. Wymieszaj, wylej równą ilość do 2 tortownic i wstaw do piekarnika na ok. 40-50 minut.
  7. Pozostaw do ostygnięcia w foremkach.

krem kawowy:

  1. Nerkowce namocz min. 12 h.
  2. Odsącz z wody i zblenduj z pozostałymi składnikami na jednolity krem. Wstaw do lodówki do momentu, aż będziesz gotowy udekorować nim ciasto.

polewa:

  1. Składniki na polewę połącz ze sobą w kąpieli wodnej (w garnku do połowy wypełnionym wodą umieść miskę, a w niej składniki na polewę). Gotową polewę odstaw do ostygnięcia (tylko na chwilę, bo polewa musi być na tyle płynna aby łatwo rozsmarować ją na torcie).

tort:

  1. Gotowy blat ciasta ustaw na obrotowej desce, załóż na niego z powrotem tortownicę.
  2. Nasącz połową ponczu. Posmaruj go kremem kawowym. Przykryj kolejnym blatem ciasta, który nasącz pozostałą porcją ponczu.
  3. Zdejmij obręcz tortownicy. Gotowy tort udekoruj polewą z wierzchu i po bokach. Kiedy polewa lekko stwardnieje udekoruj wierzch tortu owocami i kwiatami.
  4. Wstaw do lodówki.
  5. Tort wyjmij ok. 30 minut przed podaniem.


Chocolate b-day cake with coffee frosting

RECIPE

Preparation time: approx. 2 h
Serves: 22 cm cake tin

INGREDIENTS

cake
dry:
2.5 cups whole-wheat flour
2/3 cup xylitol (or other sweetener)
1 cup cocoa
2.5 tsp baking soda
1.5 tsp baking powder
pinch of salt

wet:
1 cup milk plant
3 tsp of apple cider vinegar
1.5 cups of applesauce*
2/3 cup melted coconut oil
3 tsp vanilla extract
1/4 cup of freshly brewed coffee

coffe cream
2 cups cashews
4 tsp vanilla extract
5-6 tbsp of xylitol (dissolved in coffee)
1/2 cup freshly brewed coffee
pinch of salt
125 g margarine

punch to soak:
1 cup of boiled water
1 tbsp xylitol
(Optional) 2-4 tablespoons coffee liqueur ***

chocolate ganache:
200 g of dark chocolate (sugar-free or not)
2 tbsp coconut oil

decoration:
blackberries, cranberries, blueberries, black flowers, cocoa powder

* You can add store-bought applesauce (important to be unsweetened) or do it yourself (cook peeled apples until tender and blend into puree)
** Eg. Aslan
*** Or other alcohol

PREPARATION

cake:

  1. Preheat oven to 180 degrees.
  2. Prepare 2 round cake tins (same size). Grease with coconut oil.
  3. In a large bowl, mix milk with vinegar and leave for a few minutes.
  4. Add the remaining wet ingredients and mix.
  5. In another bowl, mix dry ingredients and add them to the wet.
  6. Mix, pour equal amounts to 2 cake tins and put in the oven for approx. 40-50 minutes.
  7. Leave to cool.

coffee frosting:

  1. Soak cashews for min. 12 hr.
  2. Drain the water and blend with the remaining ingredients until smooth. Put in the fridge until you’re ready to decorate the cake.

chocolate ganache:

  1. Combine all ingredients in a water bath (in a pot half-filled with water, place the bowl with ingredients to combine). Set aside to cool (just for a moment, because the coating must be sufficiently fluid to easily spread it onto the cake).

cake:

  1. Place one layer of the cake on flat surface and pour half of punch on it.
  2. Pour coffee frosting. Cover with another cake layer, pour the remaining portion of punch.
  3. Decorate the cake with chocolate ganache on top and sides. Decorate top of cake with fruits and flowers.
  4. Put in the fridge.
  5. Remove the cake approx. 30 minutes before serving.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.