Tortilla z plantana

Od kiedy znalazłam niedaleko domu sklep z żywnością afrykańską, kupowałam je już kilka razy… Zielone (niedojrzałe) plantany zawierają bardzo dużo skrobi, dlatego są idealne do produkcji chipsów, placków i tortilli. Przypadkiem znalazłam filmik, który pokazuje produkcję tych ostatnich przy użyciu tylko 2 składników. Banalna w przygotowaniu bezglutenowa alternatywa dla tortilli pszennej. Moja wersja została wzbogacona o skrobię, która ułatwia wałkowanie ciasta, bo jest ono straszliwie lepkie!

Do dzieła…

EDIT: Jakby ktoś szukał, plantany widziałam niedawno w Auchan.

tortilla z plantana – eatmeplease.pl

 


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 30 min
Ilość porcji: 8

SKŁADNIKI

2 zielone plantany
1 łyżeczka soli

+ skrobia ziemniaczana lub kukurydziana do podsypania i produkcji tortilli

PRZYGOTOWANIE

  1. Platany potnij na kilka części i obierz ze skóry. Nie jest to łatwe, ale możesz sobie pomóc nożem ;)
  2. Ugotuj, aż będą miękkie.
  3. Umieść w pojemniku blendera i zblenduj aż połączą się w lepką kulę. Sprawdź czy nie ma dużych grudek, jeśli masa jest względnie gładka, możesz przejść do kolejnego etapu.
  4. Najlepiej wałkować ciasto na silikonowej macie, podsypując wałek, matę i ręce skrobią bo ciasto jest mega lepkie. Kawałek ciasta nieco większy niż orzech włoski uformuj w kulę, rozwałkuj jak najcieniej (ok. 2mm).
  5. Smaż na średniej mocy kuchenki (6), na odrobinie oleju lub zupełnie bez aż się lekko przyrumienią z każdej strony.
  6. Najlepiej smakuje prosto z patelni, jako dodatek do hummusu, sałatki lub indyjskiego dania.


Plantain tortilla

tortilla z plantana – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: approx. 30 min.
Serves: 8

INGREDIENTS

2 green plantains
1 tsp of salt

+ potato or corn starch

PREPARATION

  1. Cut plantains into pieces and peel off the skin. It is not easy, but you can use the knife ;)
  2. Cook until they are soft.
  3. Place them in a blender container and blend until they merge into a sticky ball. Check if there are no large lumps, if the mass is relatively smooth, you can go to the next stage.
  4. It is best to roll the dough on a silicone mat, sprinkle the roller, mat and hands with starch because the cake is super sticky. Divide into 8 portions, roll out – one by another – as thin as possible (about 2 mm).
  5. Fry on medium strength oven (6), with a little oil or completely without getting a little brown on each side.
  6. It tastes best fresh, straight outta pan, with hummus, salads or Indian dishes.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.