Korzenne trufle czekoladowe
Dzisiaj prosty pomysł na noworoczne słodkie przystawki, korzenno pomarańczowe trufle z gorzkiej czekolady z chrupiącymi orzechami, migdałami i bakaliami. Wszystkie składniki możesz nabyć w zwykłym sklepie, przepis prosty i niewymagający specjalnych skillsów kulinarnych, do dzieła :)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
200 g gorzkiej czekolady 60-70 %*
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka ciemnego rumu**
2/3 szklanki drobno pokrojonych orzechów***
skórka otarta z 1 pomarańczy
2-3 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
+ kakao i przyprawa piernikowa do obtoczenia (w proporcjach 2:1)
* sugar-free lub normalnej
** lub 1 łyżeczka aromatu rumowego lub ekstraktu waniliowego
***laskowych, nerkowca, migdałów i pistacji (jak lubisz słodko to dodaj też figi, rodzynki, daktyle etc.)
TIP: Jeśli chcesz aby twoje trufle były klasyczne czekoladowe, nie dodawaj skórki z pomarańczy ani przypraw :)
PRZYGOTOWANIE
- W małym garnku roztop czekoladę, dodaj mleko kokosowe, olej, aromaty, skórkę otartą z pomarańczy, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj drobno pokrojone bakalie, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Ostudzony garnek wstaw do lodówki na ok. 2 h (tak naprawdę do momentu aż masa stwardnieje).
- Wyjmij z lodówki i przy pomocy łyżki i rąk formuj niewielkie kulki, obtaczając je na koniec w kakao z przyprawą piernikową. Gotowe trufelki umieść z powrotem w zamykanym pojemniku i wstaw do lodówki (mogą tak stać spokojnie z tydzień, a może i więcej).
RECIPE
INGREDIENTS
200 g dark chocolate 60-70% (sugar-free or regular)
200 ml of coconut milk
2 tbsp of coconut oil
1 tbsp dark rum or 1 tsp rum (or vanilla extract)
2/3 cup of finely chopped: hazelnuts, cashews, almonds and pistachios (if you like sweet, add figs, raisins, dates, etc.)
zest of 1 orange
2-3 tsp of gingerbread spice
1 tsp of cinnamon
+ cocoa powder and gingerbread spice to decorate (in 2 : 1 ratio)
TIP: If you want your truffles to be classic chocolate, do not add orange zest either spices :)
PREPARATION
- In a small pot, melt chocolate, add coconut milk, oil, aromas, orange zest, spices and combine.
- Add finely chopped nuts and dried fruits, stir well and leave to cool.
- Place in the fridge for approx. 2 h (until its hard enough).
- Remove from the fridge and form small balls with a spoon and hands, then coat them in the cocoa powder with gingerbread spice.
- Place truffles in airtight container. Store in a fridge.
najbardziej na świecie uwielbiam takie orzechowo-bakaliowe pralinki! idealne słodkości dla każdego :) zawsze szybko znikają. z tutaj jeszcze z dodatkiem czekoladyyy <3
:D
Wow! :) wyglądają fantastycznie, a roboty tak niewiele! :) porywam przepis natychmiast!
U R welcome! Daj znać jak wyszło i czy smakowało :)