Korzenne trufle czekoladowe

Dzisiaj prosty pomysł na noworoczne słodkie przystawki, korzenno pomarańczowe trufle z gorzkiej czekolady z chrupiącymi orzechami, migdałami i bakaliami. Wszystkie składniki możesz nabyć w zwykłym sklepie, przepis prosty i niewymagający specjalnych skillsów kulinarnych, do dzieła :)


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min. + 2 h
Ilość porcji: 15-20 trufli

SKŁADNIKI

200 g gorzkiej czekolady 60-70 %*
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka ciemnego rumu**
2/3 szklanki drobno pokrojonych orzechów***
skórka otarta z 1 pomarańczy
2-3 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu

+ kakao i przyprawa piernikowa do obtoczenia (w proporcjach 2:1)

* sugar-free lub normalnej
** lub 1 łyżeczka aromatu rumowego lub ekstraktu waniliowego
***laskowych, nerkowca, migdałów i pistacji (jak lubisz słodko to dodaj też figi, rodzynki, daktyle etc.)

TIP: Jeśli chcesz aby twoje trufle były klasyczne czekoladowe, nie dodawaj skórki z pomarańczy ani przypraw :)

PRZYGOTOWANIE

  1. W małym garnku roztop czekoladę, dodaj mleko kokosowe, olej, aromaty, skórkę otartą z pomarańczy, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  2. Na koniec dodaj drobno pokrojone bakalie, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Ostudzony garnek wstaw do lodówki na ok. 2 h (tak naprawdę do momentu aż masa stwardnieje).
  3. Wyjmij z lodówki i przy pomocy łyżki i rąk formuj niewielkie kulki, obtaczając je na koniec w kakao z przyprawą piernikową. Gotowe trufelki umieść z powrotem w zamykanym pojemniku i wstaw do lodówki (mogą tak stać spokojnie z tydzień, a może i więcej).

RECIPE

Preparation time: approx. 30 min + 2 h
Serves: 15-20 truffles

INGREDIENTS

200 g dark chocolate 60-70% (sugar-free or regular)
200 ml of coconut milk
2 tbsp of coconut oil
1 tbsp dark rum or 1 tsp rum (or vanilla extract)
2/3 cup of finely chopped: hazelnuts, cashews, almonds and pistachios (if you like sweet, add figs, raisins, dates, etc.)
zest of 1 orange
2-3 tsp of gingerbread spice
1 tsp of cinnamon

+ cocoa powder and gingerbread spice to decorate (in 2 : 1 ratio)

TIP: If you want your truffles to be classic chocolate, do not add orange zest either spices :)

PREPARATION

  1. In a small pot, melt chocolate, add coconut milk, oil, aromas, orange zest, spices and combine.
  2. Add finely chopped nuts and dried fruits, stir well and leave to cool.
  3. Place in the fridge for approx. 2 h (until its hard enough).
  4. Remove from the fridge and form small balls with a spoon and hands, then coat them in the cocoa powder with gingerbread spice.
  5. Place truffles in airtight container. Store in a fridge.

Skomentuj Lena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.