Truskawkowy sernik z kokosową bitą śmietaną

Czasem robię jedzenie i ciasta dla kapel, którym Dancin’ Shoes Gigs organizuje koncerty. Kolejny udany gig odbył się w zeszły weekend, a chłopaków z In Twilight Embrace oraz The Dead Goats postanowiłam nakarmić m.in. sernikiem bez sera, bez pieczenia i bez glutenu, ale za to z truskawkami i kokosową bitą śmietaną.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 35 min.
Ilość porcji: tortownica 20 cm

SKŁADNIKI

spód:

2/3 szklanki migdałów
1/4 szklanki daktyli
2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
1 łyżka kakao
2 łyżki mleka ryżowego (lub innego roślinnego)
szczypta soli

sernik:
400 ml mleka kokosowego (1 duża puszka)
400 ml mleka ryżowego (lub innego roślinnego)
2-4 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3-3,5 łyżeczki agaru
ok. 700 g truskawek

kokosowa bita śmietana:
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżeczka gumy ksantanowej (opcjonalnie)
3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego

+ 300 g truskawek do dekoracji

TIP: Ilość użytego syropu klonowego oraz cukru możesz dowolnie zmodyfikować albo zamienić na ksylitol (w diecie dla diabetyka).

Gumę ksantanową możesz nabyć np. w Evergreen. Nie jest ona niezbędna do zrobienia bitej śmietany, ale niekiedy pomaga w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji. Możesz ją zastąpić mąką z tapioki.

PRZYGOTOWANIE

spód:

  1. Daktyle namocz w ciepłej wodzie.
  2. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiel. Powstanie ziarnista masa.
  3. Masę umieść na dnie blachy, dokładnie dociskając łyżką. Powstanie w ten sposób spód ciasta. Wstaw go do lodówki na czas robienia warstwy sernikowej.

sernik:

  1. W rondelku zmieszaj wszystkie składniki poza truskawkami.
  2. Trzymaj na kuchence do momentu zagotowania. Gotuj chwilę, aż masa lekko zgęstnieje. Odstaw na bok.
  3. Truskawki zblenduj na pure i dodaj do nich masę z rondelka. Wymieszaj dokładnie.
  4. Pozostaw, aby nieco ostygła co jakiś czas mieszając.
  5. Wylej masę na spód i wstaw do lodówki aby stężało.

TIP: Gotową masę można sprawdzić czy odpowiednio gęstnieje w trakcie gotowania – wstawiając jedną łyżeczkę do lodówki na 2 minuty – jeśli jej konsystencja zmieni się w „stałą” jest OK.

kokosowa bita śmietana:

  1. Mleko kokosowe powinno być prosto z lodówki. Najlepiej, aby było w niej całą noc i dobrze się rozdzieliło.
  2. W wysokim naczyniu umieść „twardą” część mleka kokosowego (wodę która pozostanie na dnie puszki użyj do jakiegoś smoothie ;).
  3. Cukier zmiel w młynku do kawy na puder, dodaj do mleka, dodaj także gumę ksantanową i przy pomocy miksera ręcznego wymieszaj dokładnie, aż uzyskasz konsystencję bitej śmietany.
  4. Umieść na wierzchu sernika, wstaw do lodówki.
  5. Przed podaniem udekoruj ciasto truskawkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Kasia

    Czy musi być agar czy też można go zastąpić żelatyna?

    • eat me please

      Nie używałam żelatyny od 19 lat tak więc nie odpowiem na to pytanie. Polecam nabyć agar, jest w większości sklepów typu kuchnie świata, z żywnością ekologiczną i delikatesów. Ma na pewno przewagę nad żelatyną bo ciasto z nim nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej…no i jest cruelty-free ;)