Udon z tofu, grzybami i warzywami

Kiedyś z lenistwa chodziłam do pewnej sieci karmiącej smażonym makaronem. Wybierając tofu, chrupiące warzywa, myślałam o tym jak łatwo i szybko zrobiłabym sobie takie samo danie w domu…gdyby tylko mi się chciało wyciągnąć tą głęboką patelnie, z jeszcze głębszej szafki :)

Ale teraz mieszkam na gastronomicznej pustyni, do najbliższej knajpy kilka kilometrów, więc nie mam wyjścia muszę ogarnąć temat sama. Kiedy najdzie Cię ochota na noodle, w pierwszej kolejności zrób mały research w lodówce i szafkach. Do zrobienia wymarzonego dania z wok’a nie potrzebujesz wcale wydumanych składników, możesz użyć tego co akurat zostało, może znajdziesz jakieś grzyby (boczniaki, kurki, shitake, mun, pieczarki, enoki etc.), warzywa (brokuł, groszek, fasolka, kapusta, papryka, cukinia, kiełki, cebula, czosnek, imbir etc.), tofu, orzechy? No dobra to teraz tylko ogarnij makaron i sos, danie prawie gotowe. Poniżej przepis, jeśli masz ochotę skorzystaj  z niego, jeśli masz pod ręką zupełnie inne składniki nie przejmuj się, improwizuj, będzie pyszne!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

sos:
1,5 łyżki sosu hoisin (słodki sos na bazie soi i śliwek)
2 łyżki wina ryżowego (shaoxing, mirin) lub białego wytrawnego
3 łyżki sosu sojowego
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka melasy (słodkiego syropu, cukru trzcinowego etc.)

pozostałe składniki:
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka oleju roślinnego (rzepakowy, kokosowy etc.)
1 paczka grzybów enoki
1 szklanka boczniaków
1 szklanka grubego szczypiorku
1 szklanka groszku zielonego (całego w strączkach)
2 małe kapusty bok choi (lub inna)
1,5 łyżki startego imbiru
1 łyżeczka startego galangalu (opcjonalnie)
4 ząbki czosnku (przeciśniętych przez praskę)
1 zielona chilli (opcjonalnie)
200-400 g tofu (najlepiej twardego)
makaron udon 150-300 g (n 2 lub 4 osoby)

dodatkowo:
1/4 szklanki orzechów ziemnych
ćwiartki limonki do skropienia dania
sezam

PRZYGOTOWANIE

Zacznij od ugotowania w lekko osolonej wodzie makaronu typu udon, ja wybrałam pszenny. Odsącz, przelej zimną wodą, aby się nie posklejał.

sos:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie (mikser czy blender mogą się przydać).

tofu:

  1. Tofu pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni typu wok na 1 łyżce oleju sezamowego, aż się lekko zrumieni.
  2. Gotowe tofu odsącz na papierowym ręczniku, patelnia ci się przyda, nie musisz jej myć ;)

pozostałe składniki:

  1. Na tej samej patelni umieść oleje. Dodaj czosnek, galangal i imbir. Chwilę podduś (1-2 minuty).
  2. Następnie dodaj boczniaki, zielony groszek, pokrojoną kapustę bok choi, pokrojony szczypiorek i podsmaż kolejne 3 minuty, aż lekko zmiękną.
  3. Dolej sos.
  4. Dodaj grzyby enoki, podsmaż 1-2 minuty.
  5. Na koniec dodaj wcześniej przygotowane tofu, wymieszaj i pogotuj minutę.
  6. Dodaj ugotowany udon.
  7. Podawaj wymieszane z makaronem, posypane kruszonymi, podprażonymi orzechami ziemnymi, czarnym sezamem, z ćwiartką limonki do skropienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.