Fasolka po bretońsku

Nie jadłam tego od 16 tego roku życia, dlatego zjem dziś!

Dla odmiany coś tradycyjnego dla mojego kraju, potrawa zwana fasolką po bretońsku. To nic innego jak fasola gotowana z dodatkiem pomidorów, cebuli, czosnku i przypraw (oczywiście oryginalnie w składzie znajduje się mięso). Każdy kraj ma swoją wersję gotowanej fasoli z różnymi dodatkami, niekiedy jest to sos pomidorowy (UK), innym razem melasy, syrop klonowy (USA). Fasolka to nieodzowna część typowego angielskiego śniadania, zdarza się że serwowana jest na tostach.

Polecam podawać posypaną świeżym tymiankiem oraz razowymi grzankami.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min. + 12 h
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

200 g fasoli białej (np. jaś, lima, perłowa etc.)
1 czerwona cebula
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych lub 2-3 dojrzałe słodkie pomidory
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki majeranku
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki papryki wędzonej
2 liście laurowe

TIP: Jest jedna rzecz której w tym przepisie nie możesz pominąć, papryka wędzona, która nadaje potrawie odpowiedni aromat. Jak masz możliwość użyj świeżego majeranku i tymianku.

PRZYGOTOWANIE

  1. Fasolę namocz 8-12 h. Ugotuj do miękkości (ok. 90 minut).
  2. Pokrój drobno cebulę i podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Jak będzie szklista dodaj drobno posiekany czosnek.
  3. Następnie dodaj pomidory, przyprawy (poza solą i pieprzem) i ugotowaną fasolę.
  4. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem do momentu, aż fasola nabierze smaku.
  5. Przed podanie wyjmij liście laurowe ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.