Zupa Vegan Pho

Każdy dziś pragnął cienia, lodów i zimnej wody, a ja wymyśliłam sobie na obiad Pho. Robiłam ją już kilka razy, ale tym razem postanowiłam poszperać w necie i dopracować przepis wedle swoich potrzeb. Miałam ochotę na energetyczną i orzeźwiającą zupę pełną dodatków.

Z pozoru przepis wydaje się być czasochłonny, najpierw „bulion”, potem tofu i te dodatki…Tak naprawdę to większość czasu przy robieniu zupy siedziałam przed komputerem :P Ona robi się sama, jest kilka momentów kiedy musisz coś wstawić, podsmażyć czy dodać, ale to dosłownie chwila moment i możesz ponownie wracać do wirtualnego świata. Dlatego wbrew ogólnie panującej modzie na chłodniki – którą bojkotuję – polecam Pho na nieco chłodniejszy już wieczór.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1-2 h
Ilość porcji: 6-8

SKŁADNIKI

zupa (bulion):
3-4 czerwone cebule lub 5-6 szalotek
2 cm korzenia imbiru
6 marchewek
1/4 szklanki bezglutenowego sosu sojowego (lub zwykłego)
2 łodyżki trawy cytrynowej
1 główka czosnku
2 gwiazdki anyżu
2 laski cynamonu
1/2 łyżeczki goździków
1/2 łyżeczki kolendry
1/3 łyżeczki kardamonu
sok z 1 limonki
1/2 łyżeczki cayenne
2 łyżki oliwy
10 szklanek wody

marynata do tofu:
2 tofu
4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 cm korzenia imbiru
2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego (lub zwykłego)
sól i pieprz do smaku
1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej

dodatki do zupy:
brokuł
1 jalapeño
świeża kolendra
świeża bazylia tajska
grzyby mun (namoczone w gorącej wodzie ok. 20 minut, pokrojone w paseczki)
kiełki fasoli mung
limonka pocięta w ćwiartki
makaron ryżowy
szczypiorek od dymki
gotowana okra

PRZYGOTOWANIE

tofu:

  1. Tofu pokrój w kostkę 1-2 cm.
  2. W zamykanym pojemniku umieść oliwę, starty imbir, wyciśnięty czosnek, sos sojowy oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszaj dokładnie.
  3. Następnie umieść w nim kostki tofu i obtaczaj, aby całe pokryły się marynatą.
  4. Tuż przed podaniem zupy obtocz kostki tofu w odrobinie pełnoziarnistej mąki i usmaż tak, aby się zrumieniło (będzie wtedy chrupiące).

TIP: tofu można zamarynować kilka godzin wcześniej, a nawet wieczorem poprzedniego dnia, wtedy nabierze więcej smaku z marynaty :)

zupa (bulion):

  1. Cebulę i imbir pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie do momentu aż będzie szklista (oryginalnie cebulę i imbir opala się nad ogniem, aby wydobyć ich aromat – możesz oczywiście skorzystać z tej metody).
  2. Następnie pokrój w kostkę marchewki, trawę cytrynową i umieść w garnku, dodając stopniowo wodę i pozostałe składniki zupy.
  3. Gotuj na małym ogniu około 2 h.
  4. Przelej zupę przez sitko, a to co na nim pozostanie wyrzuć.

dodatki do zupy:

  1. W między czasie w lekko osolonej wodzie lub na parze ugotuj makaron ryżowy, brokuł oraz okrę (do tej dodaj odrobinę octu winnego).

podanie:
Zupę Pho podawaj w dużych miskach. Są 2 warianty podania:

  1. Do odrobiny makaronu dorzuć brokuł, dużo świeżej kolendry i innych ziół które lubisz, pokrojoną papryczkę (wersja ostrzejsza), kiełki, kilka grzybków moon, ćwiartkę limonki i zalej to wszystko bulionem. Na wierzch dorzuć kilka kostek tofu. Podawaj gotowe porcje zupy.
  2. Umieść w miskach makaron oraz bulion, a pozostałe składniki ustaw na stole tak, aby każdy dowolnie mógł skomponować swoją porcję zupę.


Vegan Pho Soup

RECIPE

Preparation time: 1-2 h
Serves: 6-8

INGREDIENTS

soup (broth):
3-4 red onions or shallots 5-6
2 cm root ginger
6 carrots
1/4 cup gluten-free soy sauce (or plain)
2 stalks lemongrass
1 head of garlic
2 star anise
2 cinnamon sticks
1/2 teaspoon cloves
1/2 teaspoon coriander
1/3 teaspoon cardamom
juice of 1 lime
1/2 teaspoon cayenne
2 tablespoons olive oil
10 glasses of water

tofu marinade:
2 tofu
4 tablespoons olive oil
1 clove garlic
1 cm root ginger
2 tablespoons gluten-free soy sauce (or plain)
salt and pepper to taste
1/3 cup whole-wheat flour

toppings:
broccoli
1 jalapeño
fresh coriander
fresh Thai basil
mun mushrooms (soaked in hot water for approx. 20 minutes, cut into strips)
mung bean sprouts
lime cut into quarters
rice noodles
chives from balloons
boiled okra

PREPARATION

tofu:

  1. Cut tofu into 1-2 cm cubes.
  2. Place olive oil, grated ginger, squeezed garlic, soy sauce, salt and pepper into container. Combine.
  3. Then put the tofu cubes and combine.
  4. Just before serving, coat tofu cubes in a little whole-wheat flour and fry until crispy and gold.

TIP: You can marinate the tofu for a few hours or even whole night.

soup (broth):

  1. Cut onions and ginger into cubes and fry in olive oil until gold (originally the onion and ginger are fired over the fire, to bring out their flavor – you can of course use this method).
  2. Then cut carrot, lemon grass into cubes and place in a saucepan, gradually adding water and other soup ingredients.
  3. Cook over low heat about 2 h.
  4. Pour the soup through a sieve.

toppings:

  1.  In the meantime, cook noodles, broccoli and okra in lightly salted water or steamed cook rice noodles.

serving:
Serv Pho soup in large bowls. There are 2 variants of administration:

  1. Put rice noodles, broccoli, lots of fresh coriander, sprouts, a few moon mushrooms, quarter of lime and pour with broth. Add few cubes of tofu on top. Serve.
  2. Put noodles and broth in bowls. Set remaining ingredients on the table so that everyone could customize his portion of soup.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.