Wegańska pascha waniliowo czekoladowa

Dwa dni z rzędu ciasto, tyle słodkiego to tu dawno nie było. Dziś święto wiosny, a od jutra codziennie siłownia, fitness, workout, rower, o tak!

Pascha to chyba jedno z bardziej słodkich (i kalorycznych) ciast jakie znam, zrobiłam ją na bazie niewegańskiego przepisu z tego samego zeszytu co orzechowo bezowy mazurek i jest naprawdę meeeega.

Kremowa konsystencja, delikatnie waniliowy i czekoladowy smak, pełna chrupiących migdałów… zjedz mnie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min. + 4 h
Ilość porcji: miska 16 x 7 cm

SKŁADNIKI

pascha:
2 szklanki orzechów nerkowca
100 g margaryny (np. Alsan)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 szklanki syropu klonowego (najlepiej typu 1 – jasny kolor)
5 łyżek mleka kokosowego (tego tłustego co się zbiera pod wieczkiem)
2 łyżeczki kakao

dodatkowo:
migdały blanszowane
suszone figi

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy namocz przez kilka godzin (min. 4).
  2. Nerkowce odsącz, umieść w głębokiej misce, dodaj pozostałe składniki (wszystkie oprócz kakao) i przy pomocy blendera ręcznego wymieszaj dokładnie na gładką masę.
  3. Teraz przełóż 2/3 masy do innego naczynia, dodaj 2/3 pokrojonych migdałów i fig (lub innych bakali które lubisz) i wymieszaj przy pomocy łyżki.
  4. Do pozostałej 1/3 masy dosyp 2 łyżeczki kakao, wymieszaj dokładnie blenderem. Dodaj resztę bakalii i wymieszaj łyżką.
  5. Miskę lub inne naczynie które posłuży ci za formę wyłóż gazą.
  6. Najpierw umieść w formie masę waniliową, a potem czekoladową. Zakryj dokładnie gazą, potem owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na kilka godzin.
  7. Przed podaniem wyjmij paschę z lodówki, udekoruj z wierzchu bakaliami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.