Wegańska pascha waniliowo czekoladowa
Dwa dni z rzędu ciasto, tyle słodkiego to tu dawno nie było. Dziś święto wiosny, a od jutra codziennie siłownia, fitness, workout, rower, o tak!
Pascha to chyba jedno z bardziej słodkich (i kalorycznych) ciast jakie znam, zrobiłam ją na bazie niewegańskiego przepisu z tego samego zeszytu co orzechowo bezowy mazurek i jest naprawdę meeeega.
Kremowa konsystencja, delikatnie waniliowy i czekoladowy smak, pełna chrupiących migdałów… zjedz mnie!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
pascha:
2 szklanki orzechów nerkowca
100 g margaryny (np. Alsan)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 szklanki syropu klonowego (najlepiej typu 1 – jasny kolor)
5 łyżek mleka kokosowego (tego tłustego co się zbiera pod wieczkiem)
2 łyżeczki kakao
dodatkowo:
migdały blanszowane
suszone figi
PRZYGOTOWANIE
- Orzechy namocz przez kilka godzin (min. 4).
- Nerkowce odsącz, umieść w głębokiej misce, dodaj pozostałe składniki (wszystkie oprócz kakao) i przy pomocy blendera ręcznego wymieszaj dokładnie na gładką masę.
- Teraz przełóż 2/3 masy do innego naczynia, dodaj 2/3 pokrojonych migdałów i fig (lub innych bakali które lubisz) i wymieszaj przy pomocy łyżki.
- Do pozostałej 1/3 masy dosyp 2 łyżeczki kakao, wymieszaj dokładnie blenderem. Dodaj resztę bakalii i wymieszaj łyżką.
- Miskę lub inne naczynie które posłuży ci za formę wyłóż gazą.
- Najpierw umieść w formie masę waniliową, a potem czekoladową. Zakryj dokładnie gazą, potem owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na kilka godzin.
- Przed podaniem wyjmij paschę z lodówki, udekoruj z wierzchu bakaliami.
nie dosyć, że pewnie smakuje genialnie (z nerkowców <3) to jeszcze taka piękna! :)
miłego dnia!
zrób, a się przekonasz :D
wygląda jak moja :-)
:D