Wegańska zupa harira z nie-mięsem

Czekam na wiosnę, powoli wygrzebując się z resztek post covidowej mgły mózgowej. Wracam do życia, gdzieś między bólami głowy i sennością, odgrzebuję zimowe przepisy, prawie zapomniane. Jednym z nich jest zupa harira, a raczej moja własna wariacja na jej temat, która dzięki dodatkowi wegańskiego nie-mięsa, pełniła rolę sycącego posiłku jednogarnkowego. Zupę można łatwo dostosować do aktualnego stanu lodówki, ja podaję przykładowe składniki i proporcje, ale możesz poszaleć z tym co akurat masz.

Wegańska zupa harira z nie-mięsem – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 6

SKŁADNIKI

2 łyżki oliwy
1 duża cebula
2,5 łyżeczki kuminu
1,5 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki wędzonej papryki

2 puszki krojonych pomidorów
1-2 kostki bulionu warzywnego
6 szklanek wody

1 duża marchewka
1 mała czerwona papryka
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy*
1 szklanka soczewicy**
1/2 szklanki komosy ryżowej***

+1-2 beyond meat burgery****
++pęczek pietruszki
+++pęczek kolendry
++++cytryna lub limonka do skropienia (opcjonalnie)

*może być też ze słoika
**może być czarna, zielona, brązowa lub miks kilku odmian
***lub innej kaszy, czy pokruszonego makaronu ryżowego lub nie dodawaj wcale
****albo inne roślinne burgery imitujące mięsne (nie buraczane i nie inne smakowe)

TIP: Zupę łatwo jest zmodyfikować dodając inne warzywa, inne strączki, można też pominąć dodawanie substytutu mięsa. W wersji postu Dąbrowskiej wszystkie strączki i ziarna – ciecierzycę, soczewicę i komosę – zastąp innymi warzywami, nie dodawaj beyonda, a cebulę podduś na wodzie zamiast oliwy, a bulion w kostce zastąp takim ugotowanym od podstaw z warzyw.

PRZYGOTOWANIE

  1. Na oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę. Jak będzie szklista, dodaj przyprawy i chwilę podsmaż.
  2. Dodaj krojone pomidory (możesz je opcjonalnie zblendować lub zostawić w kawałkach), bulion i wodę.
  3. Następnie dodaj marchew pokrojoną w plasterki i paprykę pokrojoną w drobną kostkę, soczewicę, ciecierzycę (ugotowaną bądź ze słoika/puszki) i komosę ryżową (lub makaron ryżowy lub pomiń) .
  4. Gotuj kilka minut, w międzyczasie podsmaż burgery, pokrój je w kostkę i dodaj do zupy. Na koniec jeśli to będzie konieczne, dodaj soli oraz drobno posiekane kolendrę i pietruszkę. Możesz skropić sokiem z cytryny lub limonki jak lubisz.

TIP: Możesz zupę zagęścić pod koniec dodając do gotowania 1-2 łyżki skrobi lub mąki (np. kukurydzianej, ziemniaczanej czy zwykłej) wymieszanej z wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.