Wegański biszkopt z jagodami / borówkami

Ostatni weekend spędziłam poza miastem, odpoczęłam, przywiozłam kilka słoików porzeczkowo-lawendowych powideł, ekologicznych warzyw, owoców i sporo inspiracji. Lato w małych miasteczkach i na wsiach trwa w najlepsze, czas leci wolniej, jest pełen działania, powtarzających się czynności, zmian. Kiedyś dołączę do grona szczęśliwców żyjących poza miastem, ale narazie korzystam z opcji kilkudniowych ucieczek, bo jeszcze nie czas.

Za to nadszedł czas na powrót tu, bo poza zmianami zawodowymi, były też kolejne przeprowadzki i w końcu mam kuchnie w której chcę spędzać czas! Powracam z prostym sezonowym ciastem, do którego wykorzystałam borówki z działki mojej mamy i jagody z lasu nieopodal. Wegańskie ciasto biszkoptowe z owocami to 5 minut pracy i kolejne 30 pieczenia, potem tylko pozostaje poczekać, aż ostygnie, zrobić kawkę i wcinać.

eatmeplease.pl – Biszkopt z jagodami i borówkami


PRZEPIS

Czas przygotowania: 35 min.
Ilość porcji: okrągła blacha 20 cm

SKŁADNIKI

mokre:
2/3 szklanki mleka roślinnego
2 łyżeczki octu jabłkowego
4-5 łyżek oleju

suche:
1 szklanki mąki pszennej 550*
4-5 łyżek ksylitolu lub cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli

+ kilka garści jagód lub borówek lub jednych i drugich lub innych drobnych owoców

*lub jasnej orkiszowej 630 (robiłam i wychodzi równie dobre)

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  2. W jednej misce połącz składniki mokre, a w drugiej suche. (EDIT) By ciasto wyszło bardziej puszyste, przesiej mąkę przez sito!!!
  3. Teraz połącz suche w mokrymi i dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera (postaraj się by ta czynność trwała jak najkrócej).
  4. Wylej ciasto do blaszki o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu udekoruj owocami (kilka z nich możesz wcisnąć głębiej w ciasto) i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
  5. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

TIP: Przy ciastach z sodą ważne jest by wstawiać je do piekarnika od razu po zrobieniu. Soda w cieście aktywowana jest octem, dlatego najlepiej zacząć od nagrzania piekarnika, by potem ciasto nie czekało na wstawienie. Druga rzecz to mieszanie, ważne by trwało jak najkrócej (ja używam zwykłego miksera, zajmuje mi to kilkanaście sekund przy tak małym cieście). Jeśli masz inny rozmiar blaszki lub chcesz by ciasto wyszło wyższe lub dać więcej owoców, to możesz podwoić ilość składników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.