Wegański gzik
Kulinarna podróż do Wielkopolski – gzik. Twarożek z młodą rzodkiewką i szczypiorkiem podany z ciepłym ziemniakiem lub na solidnej pajdzie chleba. U mnie w wersji fast robię go z nerkowców i kwaśnego wegańskiego jogurtu. Smacznego!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka nerkowców
1 jogurt naturalny bez cukru*
1 ząbek czosnku
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
sól i pieprz
*150 g np. Magda lub Pilos z Lidl’a.
TIP: Jeśli nie chce ci się czekać, aż nerkowce zmiękną, możesz przyspieszyć proces i zalać je ciepłą wodą (czasem już po 1 h sa wystarczająco miękkie). Do gzika można dodać też odrobinę drobno posiekanej cebulki.
PRZYGOTOWANIE
- Nerkowce namocz w czystej wodzie przez ok. 4 h.
- Namoczone nerkowce, jogurt, czosnek, sól, pieprz umieść w misce i zblenduj.
- Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę i szczypiorek, wymieszaj łyżką.
- Gotowy gzik podawaj z gorącym ziemniakiem lub świeżym pełnoziarnistym chlebem.
BRAK KOMENTARZY