Wegański gzik

Kulinarna podróż do Wielkopolski – gzik. Twarożek z młodą rzodkiewką i szczypiorkiem podany z ciepłym ziemniakiem lub na solidnej pajdzie chleba. U mnie w wersji fast robię go z nerkowców i kwaśnego wegańskiego jogurtu. Smacznego!

Wegański gzik – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

1 szklanka nerkowców
1 jogurt naturalny bez cukru*
1 ząbek czosnku
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
sól i pieprz

*150 g np. Magda lub Pilos z Lidl’a.

TIP: Jeśli nie chce ci się czekać, aż nerkowce zmiękną, możesz przyspieszyć proces i zalać je ciepłą wodą (czasem już po 1 h sa wystarczająco miękkie). Do gzika można dodać też odrobinę drobno posiekanej cebulki.

PRZYGOTOWANIE

  1. Nerkowce namocz w czystej wodzie przez ok. 4 h.
  2. Namoczone nerkowce, jogurt, czosnek, sól, pieprz umieść w misce i zblenduj.
  3. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę rzodkiewkę i szczypiorek, wymieszaj łyżką.
  4. Gotowy gzik podawaj z gorącym ziemniakiem lub świeżym pełnoziarnistym chlebem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.