Wegański Nasi Goreng
Nasi goreng to po indonezyjsku i malajsku, smażony ryż. Potrawa ta idealnie wpisuje się w nurt zero waste, bo do jej wykonania wykorzystywane są resztki warzyw i ryżu z dnia poprzedniego. W oryginale nie jest daniem wegańskim, ale na terenie Indonezji w wersji bezmięsnej można go znaleźć bez problemu.
U mnie nasi goreng jest słodko, kwaśno, słony. Ważnymi składnikami są słodki sos sojowy i ananas, a pozostałe możesz sobie dowolnie wymieniać. Aby wykorzystać całego ananasa, możesz wydrążyć w nim otwór i użyć jako miski na samo danie ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 łyżki oleju kokosowego
3 szalotki
kawałek papryczki chilli
2 ząbki czosnku
2 marchewki
garść cukrowego groszku (strączków)
1 szklanka ananasa pokrojonego w kostkę
1-2 łyżka sosu sojowego jasnego
2-3 łyżki słodkiego sosu sojowego
1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki curry
2 łyżki rodzynek
2 łyżki uprażonych na patelni nerkowców
+ 1,5 szklanki ryżu tajskiego lub basmati
++ sok z limonki
+++ świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE
- Na rozgrzanej patelni z olejem usmaż posiekaną szalotkę. Potem (opcjonalnie) drobno posiekaną papryczkę chilli (lub jej część).
- Po chwili czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Następnie dodaj marchew startą na dużych oczkach tarki oraz groszek cukrowy.
- Jak zmięknie, dodaj ananasa.
- Dodaj sosy i przyprawy, wymieszaj.
- Dodaj nerkowce i rodzynki, podsmaż jeszcze chwilę. Wymieszaj na patelni i ugotowanym ryżem.
- Podawaj z dodatkiem świeżej kolendry i kawałkiem limonki.
BRAK KOMENTARZY