Wegański Nasi Goreng

Nasi goreng to po indonezyjsku i malajsku, smażony ryż. Potrawa ta idealnie wpisuje się w nurt zero waste, bo do jej wykonania wykorzystywane są resztki warzyw i ryżu z dnia poprzedniego. W oryginale nie jest daniem wegańskim, ale na terenie Indonezji w wersji bezmięsnej można go znaleźć bez problemu.

U mnie nasi goreng jest słodko, kwaśno, słony. Ważnymi składnikami są słodki sos sojowy i ananas, a pozostałe możesz sobie dowolnie wymieniać. Aby wykorzystać całego ananasa, możesz wydrążyć w nim otwór i użyć jako miski na samo danie ;)

Wegański Nasi Goreng – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

2 łyżki oleju kokosowego
3 szalotki
kawałek papryczki chilli
2 ząbki czosnku
2 marchewki
garść cukrowego groszku (strączków)
1 szklanka ananasa pokrojonego w kostkę
1-2 łyżka sosu sojowego jasnego
2-3 łyżki słodkiego sosu sojowego
1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki curry
2 łyżki rodzynek
2 łyżki uprażonych na patelni nerkowców

+ 1,5 szklanki ryżu tajskiego lub basmati
++ sok z limonki
+++ świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE

  1. Na rozgrzanej patelni z olejem usmaż posiekaną szalotkę. Potem (opcjonalnie) drobno posiekaną papryczkę chilli (lub jej część).
  2. Po chwili czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Następnie dodaj marchew startą na dużych oczkach tarki oraz groszek cukrowy.
  4. Jak zmięknie, dodaj ananasa.
  5. Dodaj sosy i przyprawy, wymieszaj.
  6. Dodaj nerkowce i rodzynki, podsmaż jeszcze chwilę. Wymieszaj na patelni i ugotowanym ryżem.
  7. Podawaj z dodatkiem świeżej kolendry i kawałkiem limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.