Wegański „parmezan”

Wszyscy pewnie znają i mają własny przepis na roślinną alternatywę parmezanu. Dla tych co jeszcze nie zmontowali sobie słoiczka, szybki przepis poniżej.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 min.
Ilość porcji: słoik 300 ml

SKŁADNIKI

100 g migdałów
2 łyżki płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1/8 łyżeczki pieprzu

opcjonalnie:
1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku

TIP: Zamiast migdałów można użyć płatków migdałowych lub innych mieszanych orzechów (nerkowca, włoskie, laskowe, pistacjowe, pestki słonecznika i dyni). Możesz na koniec doprawić sproszkowaną cebulą i czosnkiem, albo jedynie solą i pieprzem, jak wolisz.

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj 30 sekund.
  2. Gotową mieszankę umieść w wygodnym, odkręcanym słoiczku, podana ilość starcza mi na kilka tygodni jako dodatek do różnych potraw (np. makarony, risotta, pasty etc.).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • eat me please

    Dorzucam inną wersję wegańskiego „parmezanu”

    SKŁADNIKI:
    1/2 szklanki migdałów
    1/2 szklanki orzechów nerkowca
    1/4 szklanki płatków drożdżowych
    4 łyżki łuskanych nasion słonecznika
    4 łyżki nasion konopi
    1/2 łyżeczki soli
    1/8 łyżeczki chilli

    PRZEPIS:

    Umieść składniki w blenderze i dokładnie wymieszaj. Gotowe :)