Wegański „parmezan”

Wszyscy pewnie znają i mają własny przepis na roślinną alternatywę parmezanu. Dla tych co jeszcze nie zmontowali sobie słoiczka, szybki przepis poniżej.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 min.
Ilość porcji: słoik 300 ml

SKŁADNIKI

100 g migdałów
2 łyżki płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1/8 łyżeczki pieprzu

opcjonalnie:
1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku

TIP: Zamiast migdałów można użyć płatków migdałowych lub innych mieszanych orzechów (nerkowca, włoskie, laskowe, pistacjowe, pestki słonecznika i dyni). Możesz na koniec doprawić sproszkowaną cebulą i czosnkiem, albo jedynie solą i pieprzem, jak wolisz.

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj 30 sekund.
  2. Gotową mieszankę umieść w wygodnym, odkręcanym słoiczku, podana ilość starcza mi na kilka tygodni jako dodatek do różnych potraw (np. makarony, risotta, pasty etc.).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • eat me please

    Dorzucam inną wersję wegańskiego „parmezanu”

    SKŁADNIKI:
    1/2 szklanki migdałów
    1/2 szklanki orzechów nerkowca
    1/4 szklanki płatków drożdżowych
    4 łyżki łuskanych nasion słonecznika
    4 łyżki nasion konopi
    1/2 łyżeczki soli
    1/8 łyżeczki chilli

    PRZEPIS:

    Umieść składniki w blenderze i dokładnie wymieszaj. Gotowe :)