Wegański „parmezan”
Wszyscy pewnie znają i mają własny przepis na roślinną alternatywę parmezanu. Dla tych co jeszcze nie zmontowali sobie słoiczka, szybki przepis poniżej.
PRZEPIS
Czas przygotowania: 5 min.
Ilość porcji: słoik 300 ml
SKŁADNIKI
100 g płatków migdałowych*
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1/8 łyżeczki cayenne
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
*lub migdałów lub innych mieszanych orzechów (nerkowca, włoskie, laskowe, pistacjowe)
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj 30 sekund.
- Gotową mieszankę umieść w wygodnym odkręcanym słoiczku, podana ilość starcza mi na kilka tygodni jako dodatek do różnych potraw (np. makarony, risotta, pasty etc.).
TAGI
KATEGORIA
Dorzucam inną wersję wegańskiego „parmezanu”
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/4 szklanki płatków drożdżowych
4 łyżki łuskanych nasion słonecznika
4 łyżki nasion konopi
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki chilli
PRZEPIS:
Umieść składniki w blenderze i dokładnie wymieszaj. Gotowe :)