Wegański „parmezan”

Wszyscy pewnie znają i mają własny przepis na roślinną alternatywę parmezanu. Dla tych co jeszcze nie zmontowali sobie słoiczka, szybki przepis poniżej.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 min.
Ilość porcji: słoik 300 ml

SKŁADNIKI

100 g płatków migdałowych*
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1/8 łyżeczki cayenne
1/2 łyżeczki soli himalajskiej

*lub migdałów lub innych mieszanych orzechów (nerkowca, włoskie, laskowe, pistacjowe)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj 30 sekund.
  2. Gotową mieszankę umieść w wygodnym odkręcanym słoiczku, podana ilość starcza mi na kilka tygodni jako dodatek do różnych potraw (np. makarony, risotta, pasty etc.).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • eat me please

    Dorzucam inną wersję wegańskiego „parmezanu”

    SKŁADNIKI:
    1/2 szklanki migdałów
    1/2 szklanki orzechów nerkowca
    1/4 szklanki płatków drożdżowych
    4 łyżki łuskanych nasion słonecznika
    4 łyżki nasion konopi
    1/2 łyżeczki soli
    1/8 łyżeczki chilli

    PRZEPIS:

    Umieść składniki w blenderze i dokładnie wymieszaj. Gotowe :)