Wegańskie pupusas nadziane fasolą i serem

Oglądałam ostatnio dużo Anthony’ego Bourdain’a, podróżowałam z nim po Gwatemali, Nikaragui i Salwadorze, testując lokalne przysmaki. Przypomniało mi to własną podróż po Kostaryce, podczas której widywałam słynne pupusas, którymi zachwycał się Anthony. Zainspirowało mnie to do zrobienia wegańskiej wersji tego latynoamerykańskiego fast foodu.

Pupusas to grube kukurydziane – dzięki czemu również bezglutenowe – placki z nadzieniem, będące narodowym daniem Salwadoru. W drugą niedzielę listopada co roku obchodzony jest dzień pupusas. Można na nie również natrafić w innych krajach Ameryki Środkowej tj. Gwatemala, Nikaragua, Honduras czy Kostaryka. W latach 80. wojna domowa w Salwadorze wymusiła na salwadorczykach migrację do innych krajów, co spopularyzowało pupusa na terenie USA, Kanady i Australii. 

Do wyrobu pupusa używa się specjalnej mąki, dokładnie takiej jak do wyrobu tortilli. To kukurydziana mąka Masa Harina (robiona metodą nixtamal). Placki zwyczajowo nadziewane są jednym lub kilkoma składnikami, często mięsem, fasolą, serem lub warzywami. Następnie są smażone z obu stron. Podaje się je z curtido (pikantną surówką z kapusty, marchewki, cebuli, jalapeno, octu i soli) i salsa roja (sosem ze zblendowanych pomidorów, cebuli, czosnku, jalapeno i soli).

Dziś dostajesz w pełni roślinną wariację na temat pupusas z nadzieniem z czerwonej fasoli i – jakże łatwo ostatnio dostępnego – tartego wegańskiego sera. Zwyczajowo placki podawane są z surówką i salsą pomidorową, ale można ograniczyć się do samej surówki, dodać połówkę awokado i posypać wszystko świeżą kolendrą.

Wegańskie pupusa z nadzieniem z fasoli i sera – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 7-9

SKŁADNIKI

Placki pupusas:
350 g mąki kukurydzianej*
ok. 500 ml ciepłej wody
duża szczypta soli

*Najlepiej by mąka kukurydziana była typu masa harina, ale ja robiłam je z takiej, bo była łatwiej dostępna i wyszły całkiem nieźle. Ilość wody może się nieco różnić, ale jeśli ciasto wyjdzie zbyt suche lub zbyt lepiące, łatwo to naprawić dodając odrobine więcej wody lub mąki.

Nadzienie:
1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka oleju
szczypta soli
ok. 150 g wegańskiego startego sera (opcjonalnie)

TIP: opcjonalnie placki możesz nadziać samą fasolą bez sera lub pokombinować z zupełnie innym nadzieniem.

Surówka (a la curtido):
1/4 główki kapusty
1 marchew
1/4 czerwonej cebuli
1/4 świeżej papryczki jalapeno – opcjonalnie
1 łyżka octu jabłkowy
szczypta soli
szczypta oregano

TIP: oryginalne przepisy używają więcej octu, soli i wodę, a surówka przegryza się jeszcze kilka dni w solance, ale ja nie miałam czasu i robiłam ja na świeżo.

Salsa roja:
2 Pomidory
1/4 cebuli
1/4 świeżej papryczki jalapeno
1/2 ząbka czosnku
szczypta soli
odrobina wody i oleju

PRZYGOTOWANIE

Nadzienie:

  1. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż będzie szklista.
  2. Dodaj drobno posiekany czosnek, podsmaż chwilę.
  3. Dodaj odsączoną fasolę, przyprawy i podsmaż ponownie.
  4. Umieść w wysokim pojemniku i zblenduj lub zgnieć widelcem (nie musi to być idealnie na gładko, ważne by masa była dość integralna i lepka). Spróbuj i w miarę potrzeby dopraw ulubionymi przyprawami.
  5. Pozostaw do ostygnięcia.

Pupusa:

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać ręką do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od naczynia. Pozostaw na kilkanaście minut pod przykryciem (by zachować wilgoć). Sprawdź czy masa nie jest za sucha lub za mokra (powinna dać się łatwo formować).
  2. Z gotowej masy wyrabiaj ręcznie okrągłe placki, wielkości dłoni, formując coś na kształt miseczki. Na środku placka umieszczaj po łyżce – lub więcej jeśli uznasz, że się zmieści – nadzienia i łyżkę startego sera. Składaj brzegi ciasta w sakiewkę, odrywając nadmiar ciasta, formuj z ciasta kulę. Następnie delikatnie zgniataj ją na placek, by stał się dość płaski (ok. 1,5-2 cm grubości). Czynność powtarzaj do momentu, aż zużyjesz ciasto i nadzienie.
  3. Smaż na średnim ogniu i odrobienie oleju po ok. 10 minut po każdej stronie (aż się zrumieni).

Surówka:

  1. Kapustę, marchew, cebulę i – opcjonalnie – jalapeno drobno posiekaj i umieść w misce.
  2. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i gotowe.

Salsa roja:

  1. Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera, zblenduj i umieść na patelni.
  2. Podduś do momentu, aż wszystkie smaki się połączą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.