Wyciskarka do soków Hurom H-AA Alpha

Od kiedy przeszłam na weganizm w mojej kuchni pojawiło się kilka nowych urządzeń. Niektóre z nich są ze mną do dziś i stanowią przedmioty codziennego użytku, inne spoczywają w kuchennych szafkach i widujemy się tylko podczas specjalnych okazji. Ale jest jedno takie, które na stałe zagościło w centralnej części kuchennego blatu… to wyciskarka Hurom. Zapraszam do czytania i tym samym otwieram nowy dział recenzji sprzętów kuchennych, bo czasem chcesz wiedzieć który z nich ułatwi ci życie, a który jest tylko zbędnym gadżetem – no dobra będę pisać tylko o tych które warto mieć!

Do rzeczy, moja nowa wyciskarka to Hurom model H-AA Alpha, kolor biały. W zeszłym tygodniu umieściłam wpis o zielonych sokach oczyszczających pokrótce ją przedstawiając, za to dziś postaram się ją opisać znacznie bardziej szczegółowo.

Hurom H-AA Alpha

Hurom H-AA Alpha to wolnoobrotowa wyciskarka pionowa. Zastosowano w niej innowacyjną technologię Alpha SST. Wałek ślimakowy obraca się z prędkością 43 – a szczotki (niezależnie od niego) 17 – obrotów na minutę, dzięki czemu sok jest dokładniej wymieszany oraz mniej natleniony, przez co dłużej zachowuje świeżość. Technologia wolnoobrotowego wyciskania na zimno gwarantuje naturalny smak, lepszą klarowność i najwyższą jakość soku bez efektu rozwarstwienia.

Wyciskarka została dodatkowo wyposażona w przystawkę do mielenia – de facto do robienia lodów, sorbetów i masła orzechowego – oraz foremkę do tofu – wielbiciele diety roślinnej powinni się zajarać ;). Dzięki takim dodatkom nowa wyciskarka jest jeszcze bardziej funkcjonalna niż poprzednia którą miałam (Hurom HP) i umożliwia przygotowanie nie tylko pełnowartościowych soków warzywny czy owocowych, ale także lodów, musów, smoothie, sorbetów, zup, tofu, mleka roślinnego, masła orzechowego. Jest zajawka!

Wykonanie i wygląd:

Zawartość pudełka (czyli wszystko to co dostaniesz wraz ze swoją wyciskarką): korpus główny, komora wsadowa, misa, wałek ślimakowy, obrotowa szczotka, sito do klarownych soków, sito do gęstych soków, przystawka do mielenia, pojemnik na sok, pojemnik na pulpę, szczotki do czyszczenia, foremka do tofu, popychacz, stojak na akcesoria, pokrywa komory, instrukcja obsługi, książka z przepisami.

Hurom H-AA Alpha

Użytkowanie:

Jak pisze producent zabawę z wyciskarką najlepiej zacząć od przeczytania instrukcji obsługi. Ale tak naprawdę wystarczy że zrobisz to raz, bo użytkowanie wyciskarki jest bardzo proste i intuicyjne.

Najważniejszą rzeczą o jakiej trzeba pamiętać jest to, że przed wyciśnięciem soku musisz odpowiednio przygotować owoce i warzywa, najlepiej pokroić je tak aby przeszły przez komorę wsadową i mogły zostać łatwo rozdrobnione. Np. owoce o twardej skórze (np. arbuz, melon, cytryna, limonka, pomarańcz i grapefruit) trzeba obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Małe i miękkie owoce (maliny, jeżyny, jagody, borówki, porzeczki, morwy) umieszczasz w wyciskarce w całości po uprzednim umyciu. Warzywa o twardych łodygach najlepiej pokroić w paski. Jabłka, gruszki i kiwi można wyciskać bez obierania ze skórki i wyjmowania pestek, po uprzednim pokrojeniu na mniejsze kawałki. Granaty należy obrać ze skóry, wyłuskać nasiona i dopiero z nich wyciskać sok. Winogrona należy oderwać od szypułek. Warzywa korzeniowe (marchew, burak, pietruszka) należy kroić wzdłuż w paski. Liście i łodygi ziół (natki pietruszki, kolendry, mięty, bazylii, trawy pszenicznej) należy wkładać niedużymi partiami w całości. Owoce z pestkami (śliwki, mango, awokado, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, nektarynki) trzeba najpierw pozbawić pestek, a następnie pokroić na mniejsze części.

Przed uruchomieniem wyciskarki dostosuj pozycję dźwigni regulacji gęstości soku oraz sito do tego jaki sok (lub inny produkt) planujesz uzyskać. Dysponujesz sitem do soku klarownego i gęstego, a także przystawką do robienia lodów i masła orzechowego. Podczas robienia tych ostatnich pamiętaj, aby otwór z którego normalnie wylatuje sok pozostał otwarty, a dźwignia od pulpy ustawiona została w pozycji zamkniętej.

Jeśli robisz sok, korek możesz zamknąć przed rozpoczęciem pracy, po to aby potem nalać go bezpośrednio do szklanek.

Po uruchomieniu wyciskarki umieszczaj składniki w komorze wsadowej. Jeśli uznasz że jest ich za mało, pokrój w między czasie kolejne.

Po zakończeniu procesu wyciskania – najlepiej od razu – umyj urządzenie i pozostaw do wyschnięcia na stojaku lub suszarce (a najlepiej wytrzyj do sucha, aby nie pozostał osad).

Hurom H-AA Alpha

Plusy:

Minusy:

Podsumowanie:

Wyciskarkę mieć warto, koniec, kropka! Dla wegan, wegetarian, ludzi dbających o zdrowie, interesujących się odżywianiem, sportowców, młodych matek może stać się sprzętem codziennego użytku. Dla zwolenników sokowych detoksów i diet jest lepszym wyborem od sokowirówki (która produkuje sok o rzadkiej konsystencji, posiadający znacznie niższą zawartość składników odżywczych).

Posiadanie wyciskarki to także oszczędność czasu i hajsu. Po pierwsze soki kupione w sklepie – z uwagi na czas jaki minie od ich wytłoczenia do momentu spożycia – nie są aż tak wartościowe. Po drugie te zakupione w juice bar’ach są po prostu bardzo drogie.

A wisienką na torcie jest możliwość własnoręcznego zrobienia tofu i sorbetu, o mlekach roślinnych nie wspomnę ;)

soki oczyszczające – eatmeplease.pl

TIP: Przy zakupie wyciskarki dodatkowo możesz nabyć nasadkę tzw. squeezer do owoców cytrusowych. Na stronie producenta możesz również kupić szklane pojemniki wielorazowego użytku (z uszczelnianą zakrętką ze stali nierdzewnej), dzięki którym można mieć porcję świeżego soku zawsze przy sobie ;)

Rabat:

Jeśli moja recenzja przekonała cię do zakupu wyciskarki Hurom to z kodem „eatmeplease” masz 5% zniżkisklepie internetowym.

Hurom H-AA Alpha

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *