Zapiekanka makaronowa

No nie powinnam jeść soi, ale czasem przetestuję na sobie wegański „fake meat” i tym razem padło na Next Level Mielone (z Lidla). Oczywiście możesz użyć innego wegańskiego substytutu mięsa mielonego, twój wybór (granulat sojowy, mielone od Naturli etc.). Zapiekanka jest prosta, ale jeśli jesteś osobą super głodną, możesz pominąć proces pieczenia i zjeść ją w formie makaronu z sosem.

Zapiekanka makaronowa – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 35 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

4 szklanki makaronu
2 łyżki oliwy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki wędzonej papryki
1 opakowanie mielonego next level*
1 puszka pomidorów krojonych**
1 szklanka roślinnego niesłodzonego mleka
sól i pieprz

+ wegański ser do posypania lub domowej roboty parmezan z orzechów (np. taki)

TIP: Ja używam bezglutenowego fusilli, ale może to być każdy inny rodzaj makaronu pszennego czy pełnoziarnistego. Pomidory z puszki możesz zastąpić świeżymi lub passatą pomidorową. Mleko roślinne musi być nie słodzone, neutralne (dla mnie jest nim kartonikowe kokosowe, ale to już rzecz gustu, preferencji i dostępności). Oregano możesz zastąpić inną ulubioną przyprawą. Mielone Next Level możesz zastąpić ok. 300 g granulatu sojowego, 1-nym opakowaniem mielonego od Naturli lub innym wegański substytutem mięsa.

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
  2. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, paprykę wędzoną i oregano.
  4. Dodaj wegańskie mięso mielone, rozdrobnij już na patelni przy pomocy drewnianej łopatki. Chwilę podsmaż.
  5. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj pomidory i zagęść mąką (opcjonalnie), podgotuj 2 minutki. Dodaj mleko, makaron, wymieszaj.
  6. Umieść danie w naczyniu żaroodpornym, posyp z wierzchu wegańskim serem (ze sklepu) lub domowej roboty parmezanem z orzechów (np. takim).
  7. Wstaw do piekarnika na 20 minut.
  8. Gotowe! Podawaj w towarzystwie świeżej rukoli lub innej zieleniny.

TIP: Jeśli ci się nie chce czekać, możesz zjeść to danie kończąc na punkcie 5-tym, wyłożyć na talerze zamiast do naczynia żaroodpornego, posypać serem/parmezanem/świeżymi ziołami i zjeść.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.