Zapiekanka z bakłażanem, ziemniakami & pomidorami

Po wakacjach na pewnej greckiej wyspie postanowiłam zrobić posiłek pełen kulinarnych wspomnień. To jakimi smakami uraczyły mnie wyspy jońskie opiszę pewnie niebawem, a dziś przepis na zapiekankę warzywną idealną na letni, ciepły wieczór. Pomidory dojrzewające w słońcu, młode ziemniaki, bakłażany, świeża bazylia, delikatny sos beszamelowy i chrupiący ser z nerkowców.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min. + 45 min.
Ilość porcji: 6-8

SKŁADNIKI

sos beszamelowy:
4 łyżki margaryny wegańskiej (np. Alsan lub oliwy)
4 łyżki mąki pszennej
2-3 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (innego niesłodzonego)
1 ząbek czosnku
4 łyżki płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
sól i pieprz

ser z nerkowców:
1 szklanka nerkowców (moczonych w wodzie min. 4 h)
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka soku z cytryny
4-8 łyżki mleka sojowego niesłodzonego

zapiekanka:
2 bakłażany
4 pomidory
1 kg ziemniaków
pasata pomidorowa
2 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
1/2 szklanki świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE

sos beszamelowy:

  1. Roztop masło, dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj tak, aby powstała jednolita konsystencja.
  2. Ciągle mieszając wlewaj mleko.
  3. Następnie dodaj pozostałe składniki i gotuj aż zgęstnieje.
  4. Na koniec zblenduj go na gładką masę (możliwe, że ten krok nie będzie potrzebny). Jeśli zajdzie taka potrzeba dopraw.

ser z nerkowców:

  1. Namoczone nerkowce odsącz z wody, umieść z pozostałymi składnikami w blenderze i dokładnie wymieszaj.
  2. Ser gotowy, w zależności od preferencji możesz dodać mniej lub więcej czosnku i przyprawić go w inny sposób, as U wish ;)

zapiekanka:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni.
  2. Bakłażany pokrój na cienkie plastry i posyp z obu stron solą. Zostaw do momentu puszczenia soków.
  3. Następnie przemyj wodą i umieść w piekarniku lub grillu i podpiecz aż zmiękną.
  4. Ziemniaki podgotuj al dente. Pokrój na plastry.
  5. Pomidora umyj i pokrój w plastry.
  6. Cebule podsmaż na odrobinie oliwy wraz z czosnkiem i pasatą pomidorową. Gotowy sos użyjesz zaraz w zapiekance.
  7. Wysmaruj odrobiną oliwy naczynie żaroodporne, układaj po kolei warstwami ziemniaki, sos pomidorowy, bakłażana, pomidory, listki świeżej bazylii, sos beszamelowy i ser z nerkowców (kolejność obojętna, ale polecam zrobić tak: 1 warstwa – ziemniaki, 2 warstwa – pomidory, 3 warstwa – bakłażan, 4 warstwa – sos pomidorowy, 5 warstwa – listki świeżej bazylii, 6 warstwa – ziemniaki, 7 warstwa – beszamel, 8 warstwa – ser z nerkowców).
  8. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.
  9. Przed podaniem udekoruj każdy kawałek zapiekanki listkami świeżej bazylii.


Eggplant, potatoes & tomatoes casserole

RECIPE

Preparation time: 30 min. + 45 min.
Serves: 6-8

INGREDIENTS

bechamel sauce:
4 tbsp vegan margarine (or Alsan or olive oil)
4 tbsp flour
2-3 cups of unsweetened soy milk (another unsweetened plant based)
1 garlic clove
4 tbsp of yeast flakes
1/2 tsp nutmeg
1/4 tsp chilli powder
salt and pepper

cashew cheese:
1 cup cashews (soaked in water min. 4 h)
2 garlic cloves
1/2 tsp salt
1 tbsp lemon juice
4-8 tbsp unsweetened soy milk

casserole:
2 aubergines
4 tomatoes
1 kg of potatoes
tomato passata
2 garlic cloves
2 red onions
1/2 cup fresh basil

PREPARATION

bechamel sauce:

  1. Melt butter, add flour and combine until smooth.
  2. Pour the milk stirring constantly.
  3. Then add the remaining ingredients and cook until thick.
  4. Blend for a smooth paste (it is possible that this step will not be necessary). Season if necessary.

cashew cheese:

  1. Drain the soaked cashews, place the remaining ingredients in a blender and combine.
  2. The cheese is ready, depending on your preference, you can add more or less garlic and season it more, do as U wish ;)

casserole:

  1. Set oven to 175 degrees.
  2. Cut eggplant into thin slices and sprinkle both sides with a pinch of salt. Leave until it release the juices.
  3. Then rinse with a water and place in the oven or grill – roast until softened.
  4. Boil potatoes until al dente. Cut into slices.
  5. Wash tomatoes and cut into slices.
  6. Fry the onions in a little olive oil with garlic and tomato passata.
  7. Grase casserole pan with a little olive, place layer of potatoes, tomato sauce, eggplant, tomatoes, leaves of fresh basil, bechamel sauce and cashew cheese (the order is indifferent, but I recommend you this: 1 layer – potatoes, 2 layer – tomatoes, 3 layers – eggplant, 4 layer – tomato sauce, 5 layer – fresh basil leaves, 6 layer – potatoes, 7 layer – white sauce, 8 layer – cashew cheese).
  8. Bake for approx. 45 minutes.
  9. Garnish with leaves of fresh basil just before serving.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.