Zapiekanka z warzywami i serem z nerkowców

Po wakacjach na pewnej greckiej wyspie postanowiłam zrobić posiłek pełen kulinarnych wspomnień. To jakimi smakami uraczyły mnie wyspy jońskie opiszę pewnie niebawem, a dziś przepis na zapiekankę warzywną idealną na letni, ciepły wieczór. Pomidory dojrzewające w słońcu, młode ziemniaki, bakłażany, świeża bazylia, delikatny sos beszamelowy i chrupiący ser z nerkowców.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min. + 45 min.
Ilość porcji: 6-8

SKŁADNIKI

sos beszamelowy:
4 łyżki margaryny wegańskiej (np. Alsan lub oliwy)
4 łyżki mąki pszennej
2-3 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (innego niesłodzonego)
1 ząbek czosnku
4 łyżki płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
sól i pieprz

ser z nerkowców:
1 szklanka nerkowców (moczonych w wodzie min. 4 h)
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka soku z cytryny
4-8 łyżki mleka sojowego niesłodzonego

zapiekanka:
2 bakłażany
4 pomidory
1 kg ziemniaków
pasata pomidorowa
2 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
1/2 szklanki świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE

sos beszamelowy:

  1. Roztop masło, dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj tak, aby powstała jednolita konsystencja.
  2. Ciągle mieszając wlewaj mleko.
  3. Następnie dodaj pozostałe składniki i gotuj aż zgęstnieje.
  4. Na koniec zblenduj go na gładką masę (możliwe, że ten krok nie będzie potrzebny). Jeśli zajdzie taka potrzeba dopraw.

ser z nerkowców:

  1. Namoczone nerkowce odsącz z wody, umieść z pozostałymi składnikami w blenderze i dokładnie wymieszaj.
  2. Ser gotowy, w zależności od preferencji możesz dodać mniej lub więcej czosnku i przyprawić go w inny sposób, as U wish ;)

zapiekanka:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni.
  2. Bakłażany pokrój na cienkie plastry i posyp z obu stron solą. Zostaw do momentu puszczenia soków.
  3. Następnie przemyj wodą i umieść w piekarniku lub grillu i podpiecz aż zmiękną.
  4. Ziemniaki podgotuj al dente. Pokrój na plastry.
  5. Pomidora umyj i pokrój w plastry.
  6. Cebule podsmaż na odrobinie oliwy wraz z czosnkiem i pasatą pomidorową. Gotowy sos użyjesz zaraz w zapiekance.
  7. Wysmaruj odrobiną oliwy naczynie żaroodporne, układaj po kolei warstwami ziemniaki, sos pomidorowy, bakłażana, pomidory, listki świeżej bazylii, sos beszamelowy i ser z nerkowców (kolejność obojętna, ale polecam zrobić tak: 1 warstwa – ziemniaki, 2 warstwa – pomidory, 3 warstwa – bakłażan, 4 warstwa – sos pomidorowy, 5 warstwa – listki świeżej bazylii, 6 warstwa – ziemniaki, 7 warstwa – beszamel, 8 warstwa – ser z nerkowców).
  8. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.
  9. Przed podaniem udekoruj każdy kawałek zapiekanki listkami świeżej bazylii.


Eggplant & cashew cheese casserole

RECIPE

Preparation time: 30 min. + 45 min.
Serves: 6-8

INGREDIENTS

bechamel sauce:
4 tbsp vegan margarine (or Alsan or olive oil)
4 tbsp flour
2-3 cups of unsweetened soy milk (another unsweetened plant based)
1 garlic clove
4 tbsp of yeast flakes
1/2 tsp nutmeg
1/4 tsp chilli powder
salt and pepper

cashew cheese:
1 cup cashews (soaked in water min. 4 h)
2 garlic cloves
1/2 tsp salt
1 tbsp lemon juice
4-8 tbsp unsweetened soy milk

casserole:
2 aubergines
4 tomatoes
1 kg of potatoes
tomato passata
2 garlic cloves
2 red onions
1/2 cup fresh basil

PREPARATION

bechamel sauce:

  1. Melt butter, add flour and combine until smooth.
  2. Pour the milk stirring constantly.
  3. Then add the remaining ingredients and cook until thick.
  4. Blend for a smooth paste (it is possible that this step will not be necessary). Season if necessary.

cashew cheese:

  1. Drain the soaked cashews, place the remaining ingredients in a blender and combine.
  2. The cheese is ready, depending on your preference, you can add more or less garlic and season it more, do as U wish ;)

casserole:

  1. Set oven to 175 degrees.
  2. Cut eggplant into thin slices and sprinkle both sides with a pinch of salt. Leave until it release the juices.
  3. Then rinse with a water and place in the oven or grill – roast until softened.
  4. Boil potatoes until al dente. Cut into slices.
  5. Wash tomatoes and cut into slices.
  6. Fry the onions in a little olive oil with garlic and tomato passata.
  7. Grase casserole pan with a little olive, place layer of potatoes, tomato sauce, eggplant, tomatoes, leaves of fresh basil, bechamel sauce and cashew cheese (the order is indifferent, but I recommend you this: 1 layer – potatoes, 2 layer – tomatoes, 3 layers – eggplant, 4 layer – tomato sauce, 5 layer – fresh basil leaves, 6 layer – potatoes, 7 layer – white sauce, 8 layer – cashew cheese).
  8. Bake for approx. 45 minutes.
  9. Garnish with leaves of fresh basil just before serving.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.