Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami

Często na grupie dla wegan pojawia się prośba o dania tanie, proste, niewymagające specjalnego sprzętu, ani składników. Łatwiej i taniej się nie da! Ziemniaki i cebula w Polsce dostępne są zawsze, a pomidory chyba właśnie teraz najtańsze. Można to danie wykonać w piekarniku, ale jak nie masz to wystarczy garnek. W wersji „na bogato” występuje wegański ser i kokosowe mleko.

Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

2 kg ziemniaków
1,5 kg pomidorów
1 biała cebula
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
(opcjonalnie) 200 ml roślinnego mleka
(opcjonalnie) odrobina wegańskiego sera

TIP: Możesz użyć mleka bądź je pominąć, jak wolę z mlekiem, jest tłuste więc podbija smak, ale bez, też jest smaczne. Użyłam w tym przepisie mleka kokosowego z kartonu, jest odpowiednio tłuste, naturalnie słodkawe, ale po upieczeniu nie daje posmaku kokosa. To samo tyczy się sera, nie jest niezbędny, jest do wersji „na bogato”.

PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w cienkie plastry.
  2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i również pokrój w plastry.
  3. Cebulę pokrój w pióra.
  4. Przygotuj sobie naczynie żaroodporne lub garnek. Zapiekankę można robić w piekarniku lub na kuchence.
  5. Na dnie pojemnika układaj warstwy ziemniaków, pomidorów, cebuli i czosnku, posypując je odrobiną soli i pieprzu. Układaj tak aż skończą ci się warzywa (ja wolę mieć więcej ziemniaków w stosunku do pomidorów i cebuli tak więc warstwę ziemniaczaną daję grubszą). Jeśli chcesz możesz dodać dodatkową warstwę startego wegańskiego sera pomiędzy cebulkę, a ziemniaki.
  6. Na koniec zalej wszystko niesłodzonym mlekiem roślinnym i zagotuj lub upiecz.
  7. Podczas gotowania kontroluj czy spód się nie przypala, w razie czego możesz przemieszać lub zmniejszyć gaz.
  8. Pieczenie nie wymaga takiej kontroli, ustaw naczynie pośrodku, w temperaturze 180-200 stopni.
  9. Zapiekanka jest gotowa jak ziemniaki staną się miękkie. Możesz ją chwilę przed końcem pieczenia, posypać startym wegańskim serem i poczekać, aż się trochę roztopi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.