Zielona sałatka z lawendowym winegret

Tydzień temu w Warszawie odbyły się targi VeggieWorld i choć nie cierpię imprez masowych, odwiedziłam je tuż przed zamknięciem. Ostatni raz na ulicy Mińskiej byłam jakieś 10 lat wcześniej, prawdopodobnie o wczesnych godzinach porannych, opuszczałam klub, który mieścił się pod numerem 25. Sentymenty. Wtedy nic poza klubem tam nie było, a teraz Mińska tętni życiem.

Targi jak targi, upał, stoiska, wykłady, warsztaty, ludzie, jedzenie, kosmetyki, ciuchy, ulotki, strefa gastro… zmęczenie! Ale znalazłam coś dla siebie, poza super zdrowymi lodami od Rawito, nabyłam lawendowy ocet od Lavendziarni Stoki 6. Lawenda to takie fajne zielsko, bardzo uniwersalne, specyficzne – albo się ją kocha albo nienawidzi, a ocet wylądował w sałatce jako składnik winegret.

Zielona sałatka z lawendowym winegret – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

sałatka:
1 pęczek świeżego szpinaku*
150 g spaghetti**
150 g borówek
250 g bobu
4 łyżki pestek dyni

lawendowy winegret:
4 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżka octu lawendowego
1 łyżka syropu klonowego
szczypta soli

*lub 1 paczka szpinaku baby
**lub czarnej komosy ryżowej

PRZYGOTOWANIE

lawendowy winegret:

  1. Wszystkie składniki zblenduj ze sobą.

sałatka:

  1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie al dente. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Szpinak umyj i pokrój, umieść w misce.
  3. Bób ugotuj al dente (przelej dużą ilością zimnej wody, aby zachował piękny zielony kolor). Jak ostygnie obierz ze skóry i umieść w misce ze szpinakiem.
  4. Borówki umyj i dodaj do miski.
  5. Pestki dyni podpraż na suchej patelni, odstaw do ostygnięcia a następnie dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Dodaj też ostudzony makaron.
  6. Sałatkę wymieszaj z lawendowym winegret. Gotowe ;)


Green salad with lavender vinaigrette

Zielona sałatka z lawendowym winegret – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 30 min.
Serves: 2

INGREDIENTS

salad:
1 bunch of fresh spinach *
150 g spaghetti **
150 g of blueberries
250 g broad beans
4 tbsp pumpkin seeds

lavender vinaigrette:
4 tbsp extra virgin olive oil
1 tbsp of lavender vinegar
1 tbsp of maple syrup
pinch of salt

* or 1 packet of baby spinach
** or black quinoa

PREPARATION

lavender vinaigrette:

  1. Blend all the ingredients together.

salad:

  1. Cook pasta in lightly salted water, al dente. Leave to cool.
  2. Wash spinach and cut into pieces.
  3. Cook broad beans (al dente). Rinse with a lot of cold water to keep the beautiful green color. When it’s cool, peel the skin.
  4. Wash blueberries.
  5. Roast pumpkin seeds on a dry pan, leave to cool.
  6. Put all ingredients into a big salad bowl and combine with a lavender vinaigrette. Finished ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *