Zimowa sałatka warzywna

Czasami sałatka wcale nie jest lekką przystawką, ani dodatkiem do dania, który można bezkarnie spożywać w ilościach nieskończonych. Zwłaszcza jeśli zawiera sporą ilość majonezu… na szczęście jest to majonez z fasoli :


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

sałatka:
2 duże buraki
4 duże ziemniaki
2 zielone kwaśne jabłka
kilka ogórków konserwowych
2 łyżki drobno pokrojonej czerwonej cebuli (opcjonalnie)

+ majonez z fasoli

PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki ugotuj al dente, buraki upiecz w folii (ok. 1 h w piekarniku nagrzanym do 200 stopni), a potem pozostaw do ostygnięcia.
  2. W międzyczasie zrób majonez z fasoli.
  3. Wszystkie składniki sałatki pokrój w kostkę, umieść w misce, dodaj majonez, przypraw odrobiną pieprzu i dokładnie wymieszaj.


Winter vegetable salad

RECIPE

Preparation time: 15 min.
Serves: 4-6

INGREDIENTS

salad:
2 large beets
4 large potatoes
2 green sour apples
some pickles
2 tbsp finely chopped red onion (optional)

+ beans mayonnaise

PREPARATION

  1. Cook al dente potatoes, bake beets (approx. 1 hour in the oven – 200 celsjus degrees), then leave to cool.
  2. In the meantime, make mayonnaise.
  3. All the salad ingredients cut into cubes, place in a bowl, add the mayonnaise, spices and hint of pepper and mix thoroughly.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *