Ziołowo czosnkowy ser z nerkowców

Nie za bardzo mam czas na pisanie, ale skoro w lodówce jeszcze butla probiotyku, to może czas na kolejny ser z nerkowców?! Tym razem coś prostego, mocno ziołowego, czosnkowego i lekko słonego. Przepis prosty, aromatyczny, idealny do pieczywa i krakersów.

Na bazie tego samego przepisu, masz możliwość stworzenia zupełnie innych kombinacji smakowych…wystarczy że dodasz inne zioła, inne przyprawy, zastosujesz inne proporcje. Możesz uformować jedną dużą gomółkę albo podzielić go na małe kuleczki i każdą oddzielnie obtoczyć w wybranym zestawie ziół czy przypraw. Serio, pokombinuj która wersja najbardziej ci pasuje :) Mój miał w sobie pietruszkę, estragon i tymianek, yummy!


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 24 h
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

1 szklanka nerkowców (moczonych przez 8 h)
1/2 szklanki rejuvelac
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki białego pieprzu
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki świeżych ziół*

TIP: *Użyj dowolnej mieszanki ziół (bazylia, pietruszka, majeranek, oregano, tymianek, estragon, kolendra, mięta), jeśli nie masz świeżych możesz je zastąpić suszonymi (w mniejszej ilości), oczywiście smak będzie nieco inny.

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy zalej przegotowaną wodą i pozostaw na kilka godzin.
  2. Następnie je odsącz, zblenduj dokładnie z rejuvelac‚iem i solą.
  3. Gotową masę umieść w wyparzonym szklanym pojemniku, przykryj i pozostaw w pokojowej temperaturze na ok. 24 h (czas dojrzewania – już po kilku h ser powinien smakować kwaśno).
  4. Ser umieść w misce, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane zioła, dokładnie wymieszaj.
  5. Na koniec umieścić w okrągłym pojemniku wyłożonym gazą, uformuj gomółkę i wstaw na kilka godzin do lodówki, aby nieco stężał i przeszedł aromatem ziół.


Herbs & cashew cheese

RECIPE

Preparation time: 15 min. + 24 h
Serves: 4

INGREDIENTS

1 cup cashews (soaked for 8 h)
1/2 cup rejuvelac
1 tbsp yeast flakes
1 tsp salt
1/4 tsp white pepper
2 garlic cloves
1/2 cup fresh herbs*

TIP: *Use any mix of herbs (basil, parsley, marjoram, oregano, thyme, tarragon, coriander, mint), if you do not have fresh you can substitute dried (in smaller amounts), of course, the taste will be slightly different.

PREPARATION

  1. Pour nuts with boiling water and leave for a few hours (at least 8).
  2. Then drain them & blend with rejuvelac and salt.
  3. Spoon the mixture into the sterile glass container and set in a warm place for 24 hours.
  4. Place mixture back in a food processor or high-speed blender and process with remaining ingredients until a smooth paste forms.
  5. Line a strainer with 2 layers of cheesecloth or use a nut bag. Cheesecloth should be big enough to cover the entire cheese and have some excess at the top. Tie the excess ends at the top around a spoon and suspend the cheeseball in a high container so that it doesn’t touch the bottom of the bowl.
  6. Serve for breakfast with fresh bread or as an appetizer on salty crackers.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.