Ziołowo czosnkowy ser z nerkowców

Nie za bardzo mam czas na pisanie, ale skoro w lodówce jeszcze butla probiotyku, to może czas na kolejny ser z nerkowców?! Tym razem coś prostego, mocno ziołowego, czosnkowego i lekko słonego. Przepis prosty, aromatyczny, idealny do pieczywa i krakersów.

Na bazie tego samego przepisu, masz możliwość stworzenia zupełnie innych kombinacji smakowych…wystarczy że dodasz inne zioła, inne przyprawy, zastosujesz inne proporcje. Możesz uformować jedną dużą gomółkę albo podzielić go na małe kuleczki i każdą oddzielnie obtoczyć w wybranym zestawie ziół czy przypraw. Serio, pokombinuj która wersja najbardziej ci pasuje :) Mój miał w sobie pietruszkę, estragon i tymianek, yummy!


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 24 h
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

1 szklanka nerkowców (moczonych przez 8 h)
1/2 szklanki rejuvelac
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki białego pieprzu
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki świeżych ziół*

TIP: *Użyj dowolnej mieszanki ziół (bazylia, pietruszka, majeranek, oregano, tymianek, estragon, kolendra, mięta), jeśli nie masz świeżych możesz je zastąpić suszonymi (w mniejszej ilości), oczywiście smak będzie nieco inny.

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy zalej przegotowaną wodą i pozostaw na kilka godzin.
  2. Następnie je odsącz, zblenduj dokładnie z rejuvelac i solą.
  3. Gotową masę umieść w wyparzonym szklanym pojemniku, przykryj i pozostaw w pokojowej temperaturze na ok. 24 h (czas dojrzewania – już po kilku h ser powinien smakować kwaśno).
  4. Ser umieść w misce, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane zioła, dokładnie wymieszaj.
  5. Na koniec umieścić w okrągłym pojemniku wyłożonym gazą, uformuj gomółkę i wstaw na kilka godzin do lodówki, aby nieco stężał i przeszedł aromatem ziół.


Herbs & cashew cheese

RECIPE

Preparation time: 15 min. + 24 h
Serves: 4

INGREDIENTS

1 cup cashews (soaked for 8 h)
1/2 cup rejuvelac
1 tbsp yeast flakes
1 tsp salt
1/4 tsp white pepper
2 garlic cloves
1/2 cup fresh herbs*

TIP: *Use any mix of herbs (basil, parsley, marjoram, oregano, thyme, tarragon, coriander, mint), if you do not have fresh you can substitute dried (in smaller amounts), of course, the taste will be slightly different.

PREPARATION

  1. Pour nuts with boiling water and leave for a few hours (at least 8).
  2. Then drain them & blend with rejuvelac and salt.
  3. Spoon the mixture into the sterile glass container and set in a warm place for 24 hours.
  4. Place mixture back in a food processor or high-speed blender and process with remaining ingredients until a smooth paste forms.
  5. Line a strainer with 2 layers of cheesecloth or use a nut bag. Cheesecloth should be big enough to cover the entire cheese and have some excess at the top. Tie the excess ends at the top around a spoon and suspend the cheeseball in a high container so that it doesn’t touch the bottom of the bowl.
  6. Serve for breakfast with fresh bread or as an appetizer on salty crackers.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Maja

    Serek już się przegryza w lodowce. Wygląda na to, ze będzie sztos!
    Mam jednak pytanie co do Rejuvelac. Czy to normalne, że pszeniczny rejuvelac ma taki lekko słodki, trochę lukrecjowy posmak? Czy może coś sknociłam?. drugi nastaw jest już kwaśniejszy i ostrzejszy.

    • eat me please

      Rejuvelac to jest jednak żywy twór i za każdym razem pachnie i smakuje nieco inaczej, ciężko mi określić jak powinien pachnieć, ale może trochę jak serwatka. Smak jak dla mnie ma lekko słodkawo-kwaśny, ale nie ukrywam że raczej go nie próbuję samego, a sprawdzam po zapachu czy się nie zepsuł (zapach powinien być lekko kwaśny, ale nie skwaszony). Na przykład rejuvelac z nasion komosy ryżowej bardzo szybko mi się psuje, wróciłam ostatnio do tego pszenicznego bo jest najłatwiejszy w obsłudze.