Zupa krem ciecierzyca & pomidory
Sezon na pomidory zaczyna się w połowie lata, ale na szczęście są jeszcze te w kartonikach i butelkach, dostępne przez cały rok. Właśnie one wspierają mnie w chwilach wzmożonego zapotrzebowania na zupę pomidorową, które pojawia się minimum raz w tygodniu. Dzisiaj pomidorowa z dodatkiem ciecierzycy, chyba nikt z Was nie pogardzi bonusowa porcją białka ;)
Na blogu pojawiły się już wcześniej:
- krem pomidorowy z białą fasolą
- meksykański krem pomidorowo paprykowy
- zupa pomidorowo kokosowa z czerwonym curry
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 łyżeczka oliwy
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
2-4 łyżki białego wytrawnego wina
1 puszka ciecierzycy*
1 litr bulionu warzywnego
1 kartonik lub puszka pomidorów krojonych (400 g)**
1/2 szklanki pasaty pomidorowej
garść świeżej bazylii
garść świeżej pietruszki
1/2 łyżeczki chilli
sól himalajska
*możesz użyć ciecierzycy suchej, ale wymaga ona 12 h moczenia i ugotowania do miękkości. Jak masz ochotę to zostaw sobie 2 łyżki ciecierzycy do dekoracji.
**oczywiście najlepiej zastosować świeże pomidory, ale o tej porze roku te z kartonu smakują znacznie lepiej ;)
PRZYGOTOWANIE
- Na oliwie podsmaż na złoto cebulę. Dodaj drobno posiekany czosnek. Po chwili białe wino, wymieszaj i poczekaj aż alkohol odparuje.
- Ciecierzycę z puszki odcedź (jak używasz gotowanej to pomiń ten krok) na sicie podstawiając szklankę w którą zbierzesz cenny płyn – aquafabę*. Odcedzoną ciecierzycę dodaj na patelnię.
- Teraz dolej bulion i po kolei krojone pomidory i pasatę. Zagotuj.
- Na koniec dodaj przyprawy i zioła.
- Całość zblenduj, sprawdź czy jest odpowiednio przyprawione i skoryguj smak.
- Podawaj z grzankami z ciemnego pieczywa, odrobiną kwaśnej wegańskiej śmietany lub dla odmiany słodkiego mleka kokosowego lub pesto, jak wolisz. Druga opcja to podanie z domowej roboty makaronem. Posypanie porcji świeżymi ziołami i ziarnami ciecierzycy, też jest spoko pomysłem.
* Aquafaba to płyn z którego można zrobić wegańską bezę lub inne słodkości i nie tylko (majonez, mus czekoladowy, kokosanki).
Chickpea tomato soup
RECIPE
INGREDIENTS
1 tsp of extra verging olive oil
1 white onion
2 cloves of garlic
2-4 tbsp of white dry wine
1 can of chickpeas *
1 L vegetable broth
1 carton or can of chopped tomatoes (400 g) **
1/2 cup tomato paste
A handful of fresh basil
A handful of fresh parsley
1/2 tsp chilli
Himalayan salt
* You can use dry chickpeas, but it requires 12 h of soaking and cooking until completely soft. How do you feel like to leave 2 tablespoons chickpeas to decorate?
** Of course, it is best to use fresh tomatoes, but at this time of year, canned tastes much better ;)
PREPARATION
- Fry onion on olive oil until gold. Add finely chopped garlic.
- After a while, pour wine, mix and wait until the alcohol evaporates.
- Drain chickpeas (as you use cooked not canned – skip this step) on a sieve, put cut under to collect liquid – aquafaba*. Add chopped chickpeas to the pan.
- Now add vegetable broth, chopped tomatoes, tomato paste and boil.
- Finally add spices and herbs.
- Check the taste to see if it is properly seasoned and correct the taste.
- Serve with grilled dark bread slices, a hint of sour vegan cream or a sweet coconut or pesto – or as you prefer. The second option is to serve with a homemade pasta. Sprinkled with fresh herbs and chickpeas is also good idea.
*Aquafaba is a valuable liquid, which could be a base to make vegan macaroons or meringue.
BRAK KOMENTARZY