Zupa krem ciecierzyca & pomidory

Sezon na pomidory zaczyna się w połowie lata, ale na szczęście są jeszcze te w kartonikach i butelkach, dostępne przez cały rok. Właśnie one wspierają mnie w chwilach wzmożonego zapotrzebowania na zupę pomidorową, które pojawia się minimum raz w tygodniu. Dzisiaj pomidorowa z dodatkiem ciecierzycy, chyba nikt z Was nie pogardzi bonusowa porcją białka ;)

Na blogu pojawiły się już wcześniej:

 


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

1 łyżeczka oliwy
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
2-4 łyżki białego wytrawnego wina
1 puszka ciecierzycy*
1 litr bulionu warzywnego
1 kartonik lub puszka pomidorów krojonych (400 g)**
1/2 szklanki pasaty pomidorowej
garść świeżej bazylii
garść świeżej pietruszki
1/2 łyżeczki chilli
sól himalajska

*możesz użyć ciecierzycy suchej, ale wymaga ona 12 h moczenia i ugotowania do miękkości. Jak masz ochotę to zostaw sobie 2 łyżki ciecierzycy do dekoracji.

**oczywiście najlepiej zastosować świeże pomidory, ale o tej porze roku te z kartonu smakują znacznie lepiej ;)

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Na oliwie podsmaż na złoto cebulę. Dodaj drobno posiekany czosnek. Po chwili białe wino, wymieszaj i poczekaj aż alkohol odparuje.
  2. Ciecierzycę z puszki odcedź (jak używasz gotowanej to pomiń ten krok) na sicie podstawiając szklankę w którą zbierzesz cenny płyn – aquafabę*. Odcedzoną ciecierzycę dodaj na patelnię.
  3. Teraz dolej bulion i po kolei krojone pomidory i pasatę. Zagotuj.
  4. Na koniec dodaj przyprawy i zioła.
  5. Całość zblenduj, sprawdź czy jest odpowiednio przyprawione i skoryguj smak.
  6. Podawaj z grzankami z ciemnego pieczywa, odrobiną kwaśnej wegańskiej śmietany lub dla odmiany słodkiego mleka kokosowego lub pesto, jak wolisz. Druga opcja to podanie z domowej roboty makaronem. Posypanie porcji świeżymi ziołami i ziarnami ciecierzycy, też jest spoko pomysłem.

* Aquafaba to płyn z którego można zrobić wegańską bezę lub inne słodkości i nie tylko (majonez, mus czekoladowy, kokosanki).


Chickpea tomato soup

RECIPE

Preparation time: 30 min.
Serves: 4-6

INGREDIENTS

1 tsp of extra verging olive oil
1 white onion
2 cloves of garlic
2-4 tbsp of white dry wine
1 can of chickpeas *
1 L vegetable broth
1 carton or can of chopped tomatoes (400 g) **
1/2 cup tomato paste
A handful of fresh basil
A handful of fresh parsley
1/2 tsp chilli
Himalayan salt

* You can use dry chickpeas, but it requires 12 h of soaking and cooking until completely soft. How do you feel like to leave 2 tablespoons chickpeas to decorate?
** Of course, it is best to use fresh tomatoes, but at this time of year, canned tastes much better ;)

PREPARATION

  1. Fry onion on olive oil until gold. Add finely chopped garlic.
  2. After a while, pour wine, mix and wait until the alcohol evaporates.
  3. Drain chickpeas (as you use cooked not canned – skip this step) on a sieve, put cut under to collect liquid – aquafaba*. Add chopped chickpeas to the pan.
  4. Now add vegetable broth, chopped ​​tomatoes, tomato paste and boil.
  5. Finally add spices and herbs.
  6. Check the taste to see if it is properly seasoned and correct the taste.
  7. Serve with grilled dark bread slices, a hint of sour vegan cream or a sweet coconut or pesto – or as you prefer. The second option is to serve with a homemade pasta. Sprinkled with fresh herbs and chickpeas is also good idea.

*Aquafaba is a valuable liquid, which could be a base to make vegan macaroons or meringue.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *