Zupa krem dynia & pomarańcza

Za oknem summertime sadness…kończy się namiastka lata, zimne noce i smutne twarze…wracają. Jedyna opcja, żeby nie poddać się temu trendowi, to zadbać o swoje ciało i umysł. Wyspana to ja może dzisiaj nie jestem, ale dobrze najedzona, jak zawsze! Sezon na dynie rozpoczęłam od zupy, lekko pikantnej, nieco słodkiej, jeśli nie masz uczulenia na pomarańcze, try it!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 35 min.
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

1 kg dyni
4 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 cm korzenia imbiru
1,5 szklanki domowego mleka kokosowego
2 łyżki oliwy extra virgin
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2/3 szklanki białego wytrawnego wina
2 szklanki bulionu warzywnego
sproszkowane chilli
gałka muszkatołowa
sól

TIP: jeśli używasz kupnego mleka kokosowego, możesz go użyć nieco mniej.

PRZYGOTOWANIE

  1. Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę i upiecz skropioną odrobiną oliwy. Po ok. 15 minutach powinna być w miarę miękka.
  2. W garnku przeznaczonym na zupę, podsmaż na 2 łyżkach oliwy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i starty imbir.
  3. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i upieczoną dynię. Posmaż ok. 5 minut.
  4. Dodaj wino, wymieszaj dokładnie i doprowadź do gotowania.
  5. Następnie dolej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i bulion warzywny.
  6. Gotuj jeszcze ok 20 minut.
  7. Na koniec przy pomocy blendera ręcznego zamień zupę w jednolity krem. Dodaj kokosowe mleko i pogotuj 5 minut.
  8. Podawaj z prażonymi pestkami dyni i razowymi grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *