Zupa grochowa
Ostatnio komuś wspominałam, że pierogi to jedyne danie kuchni polskiej, które lubię. Ale przypomniałam sobie, że jest jeszcze jedna potrawa i skoro już tak się stało, ugotowałam na kolację. Zupa grochowa jest popularna ze względu na swoje walory ekonomiczne i wartości odżywcze. W różnych częściach świata przygotowywana inaczej, spożywana z innymi dodatkami, pod innymi nazwami… a jednak tak samo sycąca i uwielbiana.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
400 g grochu łuskanego
2,5 L wody
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
kawałek selera
4-5 ziemniaków
1 korzeń pietruszki
2 marchewki
1 łyżka majeranku
1 ząbek czosnku
1 czerwona cebula
1/2 łyżeczki pieprzu białego
1 łyżeczka soli
2-3 łyżeczki aromatu wędzarniczego
TIP: Ilość soli, pieprzu i aromatu wędzarniczego (możesz go w ogóle nie dodawać, nie uzyskasz jednak tego charakterystycznego wędzonego posmaku) jest umowna. Aby w inny sposób uzyskać wędzony smak, dodaj wędzoną paprykę albo skwarki z wędzonego tofu albo wegański boczek podsmażony na patelni.
PRZYGOTOWANIE
- W garnku umieść 2,5 L wody, łuskany groch, kawałek selera, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj.
- Jak groch będzie miękki, dodaj 2 łyżeczki dymu wędzarniczego i 1 łyżeczkę soli.
- W tym samym czasie obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę, wrzuć do gotującej się zupy.
- Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i również dodaj do zupy.
- Teraz poczekaj, aż ziemniaki będą miękkie, dodaj majeranek, pieprz i bardzo drobno posiekany czosnek.
- Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju kokosowym, aż się mocno przyrumieni. Dodaj do zupy.
- Przed podaniem posyp odrobiną świeżego majeranku (jeśli nie masz może być pietruszka).
Pea soup
RECIPE
INGREDIENTS
400 g yellow split peas
2.5 L of water
3 bay leaves
4 grains allspice
a piece of celery root
4-5 potatoes
1 parsley root
2 carrots
1 tbsp marjoram
1 garlic clove
1 red onion
1/2 tsp white pepper
1 tsp salt
2-3 tsp smoke flavoring
TIP: The amount of salt, pepper and smoke flavoring (u can skip this ingredient but it gives characteristic smoked flavor to the soup) is just as an example. Another way to get a smoky flavor, is to add fried smoked tofu or vegan bacon, fried in a pan.
PREPARATION
- Place: 2,5 L of water, split peas, a piece of celery, bay leaves and allspice, in a pot. Bring to a boil.
- When peas are almost ready, add 1-2 tsp of smoke and 1 tsp of salt.
- Meanwhile, peel the potatoes and cut into small cubes, throw into boiling soup.
- Shred carrots and parsley on a grater with large mesh and also add them into a soup.
- Now wait until the potatoes are almost ready, add the marjoram, pepper and finely chopped garlic.
- Finely chop the onion and fry on coconut oil until brown. Add to the soup.
- Sprinkle with a bit of fresh marjoram (it could be parsley, also) before serving.
BRAK KOMENTARZY