Zupa kokosowo pomidorowa z curry

Pochodzą z Peru, do Europy przybyły w XV wieku, z początku były uważane za trujące, potem za afrodyzjak, pod koniec XIX wieku trafiły do puszek z zupą – które niecałe 100 lat później stały się wizytówką pop-art’u. To historia pomidora skondensowana jak zupa marki Campbell i o pomidorach będzie dziś.

Sezon na te owoce – które tylko ze względu na zastosowanie kulinarne zaklasyfikowano jako warzywa – trwa całe lato, więc korzystam. Pod koniec sezonu produkuję przecier, a w trakcie np. hummus pomidorowy, meksykańską zupę pomidorowo paprykową, klopsiki z marinarą, zupę krem z fasoli i pomidorów, pastę z suszonych pomidorów, tofu i świeżych ziół. Jednym z pomysłów na domową zupę pomidorową jest dodanie do niej czerwonej pasty curry, mleka kokosowego, świeżej kolendry oraz makaronu sojowego.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25-3.0 min
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

1 kg pomidorów lub 2 (2 x 400 g) puszki krojonych
1 (400 g) puszka mleka kokosowego
1 L bulionu warzywnego
2 łyżeczki nierafinowanego cukru trzcinowego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1/2 łyżeczki kuminu

+ makaron sojowy lub ryżowy
++ sok z limonki
+++ świeża kolendra
++++ gomasio

PRZYGOTOWANIE

  1. Na oleju sezamowym podsmaż drobno posiekaną cebulkę, czosnek, pastę curry i kumin.
  2. W garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj drobno pokrojone pomidory (lub te z puszki), sos sojowy i cukier.
  3. Podsmażoną cebulę dodaj do pomidorów, zblenduj, dodaj mleko kokosowe i w razie potrzeby dopraw na koniec.
  4. Podawaj z ryżowym makaronem, świeżą kolendrą i sokiem z limonki.


Coconut tomato soup with red curry

RECIPE

Preparation time: 25-30 min.
Serves: 4-6

INGREDIENTS

1 kg tomatoes or 2 (2 x 400 g) cans diced tomatoes
1 (400 g) can coconut milk
1 liter vegetable stock
2 tsp of raw cane sugar
1 tbsp soy sauce
2 tsp sesame oil
1 red onion
1 clove garlic
1 tsp red curry paste
1/2 tsp cumin

+ soy or rice noodles
++ lime juice
+++ fresh coriander
++++ gomasio

PREPARATION

  1. Fry the finely chopped onion, garlic, curry paste and cumin on sesame oil.
  2. In a saucepan, boil vegetable broth, add finely chopped tomatoes (or those canned), soy sauce and sugar.
  3. Fried onion add to tomatoes and blend. Add coconut milk and – if necessary – more seasonings (curry paste, cumin, soy sauce etc.).
  4. Serve with rice noodles, fresh cilantro and lime juice.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.