Zupa z czarnej fasoli i soczewicy
Dziś w menu typowa zupa zimowa. Nadaje się by spakować ją w pudełko i zabrać do pracy. Nadaje się by zastąpić 2 dania, bo jest pożywna, sycąca i urozmaicona świeżymi dodatkami. Niby taki meksyk, ale ze śniegiem za oknem ;) Fasolkę i soczewicę nabyłam w fajnym sklepie, gdzie wszystko jest na wagę, można przyjść z własnym pojemnikiem i napełnić go wybranym towarem. Troszkę więcej #zerowaste na co dzień nie zaszkodzi!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka czarnej fasoli
4 listki laurowe
1 łyżka oleju
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 mała jalapeno (opcjonalnie – bez pestek)
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1 L bulionu warzywnego
1 szklanka pasaty pomidorowej
1 szklanka czarnej soczewicy
1 duża czerwona lub zielona papryka (opcjonalnie)
+ dojrzałe awokado
++ świeża kolendra
+++ limonka
PRZYGOTOWANIE
- Czarną fasole namocz min. 12 h.
- Ugotuj ją w świeżej wodzie, aż będzie miękka.
- Odlej wodę z gotowania i umieść ponownie w garnku.
- Dodaj bulion warzywny oraz passatę pomidorową. Po ok. 10 minutach dodaj soczewicę.
- W międzyczasie na łyżce oleju podsmaż drobno posiekane: cebulę, czosnek, jalapeno i paprykę – aż cebula będzie szklista.
- Dodaj przyprawy, chwilę podsmaż.
- Teraz podsmażone warzywa umieść w garnku z zupą.
- Gotuj kolejne 20-30 minut.
- Podawaj ze świeżą kolendrą, sokiem z limonki i kawałkami dojrzałego awokado.
Black beans and lentils soup
RECIPE
INGREDIENTS
1 cup of black beans
4 bay leafs
1 tbsp of oil
1 red onion
2 garlic cloves
1 small jalapeno (optional – seedless)
2-3 tsp of cumin
1-2 tsp of coriander
1 tsp of sweet pepper
0,5-1 tsp of salt
1 L vegetable broth
1 cup of tomato purée
1 cup of black lentils
1 red or green bell pepper (optionally)
+ ripe avocado
++ fresh coriander
+++ lime juice
PREPARATION
- Soak black beans for about 12 h.
- Cook it in fresh water until soft.
- Rinse the water and put it back in a pot.
- Add broth and passata. After 10 minutes add lentils.
- In a meantime fry onion, chopped garlic, jalapeno and bell pepper on the little oil, until gold.
- Add spices, fry for a while.
- Now, put fried vegetables into the pot.
- Cook for another 20-30 minutes.
- Serve with fresh coriander, lime juice and pieces of ripe avocado.
BRAK KOMENTARZY