Zupa z czarnej fasoli i soczewicy

Dziś w menu typowa zupa zimowa. Nadaje się by spakować ją w pudełko i zabrać do pracy. Nadaje się by zastąpić 2 dania, bo jest pożywna, sycąca i urozmaicona świeżymi dodatkami. Niby taki meksyk, ale ze śniegiem za oknem ;) Fasolkę i soczewicę nabyłam w fajnym sklepie, gdzie wszystko jest na wagę, można przyjść z własnym pojemnikiem i napełnić go wybranym towarem. Troszkę więcej #zerowaste na co dzień nie zaszkodzi!

zupa meksykańska – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

1 szklanka czarnej fasoli
4 listki laurowe
1 łyżka oleju
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 mała jalapeno (opcjonalnie – bez pestek)
2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1 L bulionu warzywnego
1 szklanka pasaty pomidorowej
1 szklanka czarnej soczewicy
1 duża czerwona lub zielona papryka (opcjonalnie)

+ dojrzałe awokado
++ świeża kolendra
+++ limonka

PRZYGOTOWANIE

  1. Czarną fasole namocz min. 12 h.
  2. Ugotuj ją w świeżej wodzie, aż będzie miękka.
  3. Odlej wodę z gotowania i umieść ponownie w garnku.
  4. Dodaj bulion warzywny oraz passatę pomidorową. Po ok. 10 minutach dodaj soczewicę.
  5. W międzyczasie na łyżce oleju podsmaż drobno posiekane: cebulę, czosnek, jalapeno i paprykę – aż cebula będzie szklista.
  6. Dodaj przyprawy, chwilę podsmaż.
  7. Teraz podsmażone warzywa umieść w garnku z zupą.
  8. Gotuj kolejne 20-30 minut.
  9. Podawaj ze świeżą kolendrą, sokiem z limonki i kawałkami dojrzałego awokado.


Black beans and lentils soup

zupa meksykańska – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 30 min.
Serves: 4-6

INGREDIENTS

1 cup of black beans
4 bay leafs
1 tbsp of oil
1 red onion
2 garlic cloves
1 small jalapeno (optional – seedless)
2-3 tsp of cumin
1-2 tsp of coriander
1 tsp of sweet pepper
0,5-1 tsp of salt
1 L vegetable broth
1 cup of tomato purée
1 cup of black lentils
1 red or green bell pepper (optionally)

+ ripe avocado
++ fresh coriander
+++ lime juice

PREPARATION

  1. Soak black beans for about 12 h.
  2. Cook it in fresh water until soft.
  3. Rinse the water and put it back in a pot.
  4. Add broth and passata. After 10 minutes add lentils.
  5. In a meantime fry onion, chopped garlic, jalapeno and bell pepper on the little oil, until gold.
  6. Add spices, fry for a while.
  7. Now, put fried vegetables into the pot.
  8. Cook for another 20-30 minutes.
  9. Serve with fresh coriander, lime juice and pieces of ripe avocado.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.