Hummus z czarnej fasoli
Hi everybody! Słońce, milion spraw na głowie, a przecież mamy tydzień hummusu. Dlatego zaczynam od przepisu na czarny fasolowy. Niestety mimo wszelkich starań kolor nie jest taki jak bym chciała, ale za to smak idealny. Był już klasyczny hummus z ciecierzycy, hummus z bobu, więc postaram się o kilka mniej typowych przepisów na zmontowanie tej ulubionej przekąski. Na pierwszy ogień czarna fasola! Elo.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
hummus:
1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli (namocz ją wcześniej minimum 8 h)
2 łyżki tahini
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy
2 łyżki wody
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki cayenne
1 łyżeczka kakao
1 łyżka poszatkowanej świeżej kolendry
szczypta soli
dekoracja:
świeża kolendra, czarny sezam, oliwa
PRZYGOTOWANIE
- Umieść wszystkie składniki na hummus w pojemniku blendera i zmiel na jednolitą masę.
- Podawaj z pieczywem, pitą, ryżem, skropiony oliwą, posypany startą skórką cytryny lub limonki, czarnym sezamem i świeżą kolendrą. W towarzystwie grillowanych warzyw też jest super.
BRAK KOMENTARZY