24.12.2020

Korzenne boczniaki ze śliwką

Jeśli tak jak ja nie przepadasz za grzybami, potrzymaj je przez noc w słodkiej, korzennej marynacie wraz z wędzonymi śliwkami, a może zmienisz zdanie. Ta przystawka z boczniaków najlepiej smakuje na zimno, wytrzymuje dość długo w lodówce, więc bez obawy możesz zrobić na zapas.

Korzenne boczniaki ze śliwką – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 500 ml

SKŁADNIKI

500 g boczniaków
2 łyżki oleju
spora szczypta soli

marynata:
1/3 szklanki oleju z pierwszego tłoczenia*
3 łyżki octu z czerwonego wina**
3 łyżki syropu klonowego***
2 łyżki sosu sojowego
8 goździków
8 ziaren ziela angielskiego
1 gwiazdka anyżu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
4 liście laurowe
świeżo mielony pieprz
1 mała biała cebula
1/2 szklanki wędzonych śliwek lub żurawiny

*użyłam oleju 3 ziarna Kujawski (zawiera olej z rzepaku, lnu i pestek dyni)
**lub jabłkowego lub innego
***lub innego słodkiego syropu

PRZYGOTOWANIE

  1. Boczniaki pokrój w mniejsze kawałki, umieść w misce i wymieszaj dokładnie z 2 łyżkami oleju i solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni, piecz aż będą miękkie ok. 20 minut.
  2. Na patelni umieść olej oraz przyprawy, podsmaż chwilę aby olej przeszedł smakiem przypraw, zdejmij z gazu, dodaj pozostałe składniki marynaty i wymieszaj.
  3. Dodaj cebulę pokrojoną w półksiężyce, upieczone boczniaki i śliwki pokrojone w małe kawałki (lub żurawinę suszoną w całości). Wymieszaj wszystko, pozostaw do ostygnięcia, a potem umieść w zamykanym pojemniku w lodówce.
  4. Najlepiej spożywać po 24 h, jak wszystkie składniki się przegryzą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.