Dim sum z boczniakami

Pierożki na parze uzależniają, bo są pyszne, bardzo różnorodne, zdrowe i lekkie. Można je nabyć w wielu miejscach, które specjalizują się w robieniu dim sum lub momo (pierożki tybetańskie). Często w tego typu lokalach znajdziesz opcje bezmięsnego nadzienia, a o ciasto nie ma stresu bo jest ono przygotowywane jedynie z mąki i wody (ewentualnie jakiegoś oleju). Zrobienie pierożków na parze w domu wymaga naprawdę podstawowych umiejętności kulinarnych i odrobiny czasu.

Dzisiejsze dim sum będą nadziewane pieczonymi boczniakami, które wcześniej zostały zamarynowane w aromatycznym sosie. To jest naprawdę cios!

Na blogu pojawił się już kiedyś przepis na dim sum z tofu, polecam. Jest też recenzja z Parowozu, który serwuje naprawdę smaczne dim sum.


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 60 min.
Ilość porcji: 15-20

SKŁADNIKI

ciasto:
2 szklanki maki ryżowej
1 szklanka skrobi kukurydzianej (lub tapioki)
1 szklanka wrzącej wody
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli

nadzienie:
300 g boczniaków
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu hoisin
1 łyżka oleju sezamowego
3 łyżki octu ryżowego

+ świeża kolendra

sos:
8 łyżek octu ryżowego
4 łyżki mirin (lub jakiegoś słodkiego sosu)
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki ostrego sosu sriracha (lub innego)
1 łyżeczka oleju sezamowego

TIP: Możesz użyć dowolnego innego gotowego sosu lub stworzyć własną kombinację.

PRZYGOTOWANIE

nadzienie:

  1. Boczniaki umyj i dość drobno pokrój.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, umieść wraz z sosem sojowym, hoisin, olejem sezamowym i octem w misce i dokładnie wymieszaj. Dodaj boczniaki i wymieszaj.
  3. Rozłóż grzyby na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz ok. 20 minut.
  4. Upieczone boczniaki umieść z powrotem w misce i wymieszaj z drobno posiekaną kolendrą. Nadzienie gotowe.

ciasto:

  1. W misce umieść mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i sól. Dodaj wrzątek i wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej olej. Jak lekko ostygnie dokończ ugniatanie ciasta rękoma.
  2. Z gotowego ciasta uformuj wałek i podziel go na kilkanaście części (w zależności od tego jakiej wielkości chcesz mieć pierożki).
  3. Każdy kawałek rozwałkuj na okrągły placek grubości 3 mm, wypełnij nadzieniem i dokładnie zaklej brzegi >>> tutaj mały tutorial znaleziony na YT w jaki sposób można to zrobić.

TIP: Ciasto z mąki ryżowej jest bardzo specyficzne, szybko wysycha, dlatego jeśli planujesz mieć chwile przerwy w lepieniu pierożków, zawiń je w folię spożywczą.

sos:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Gotowe ;)

gotowanie na parze:

  1. Przygotuj sobie patelnię lub garnek wypełniony wodą, na którym ustawisz bambusowy koszyk do gotowania na parze.
  2. Doprowadź do wrzenia.
  3. Koszyk wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, umieść kilka pierogów i przykryj pokrywką.
  4. Proces gotowania na parze trwa od 10-25 minut w zależności od mocy ustawień kuchenki i wielkości pierożków.

TIP: Jeśli nie masz specjalnego bambusowego kosza możesz użyć zwykłego koszyczka do gotowania na parze (np. z Ikea) lub elektrycznego parowara. Bambusowe kosze są dostępne w sklepie na końcu Hali Mirowskiej jakby co ;)


Dim sum with oyster mushrooms

RECIPE

Preparation time: approx. 60 min.
Serves: 15-20

INGREDIENTS

dough:
2 cups rice flour
1 cup cornstarch (or tapioca)
1 cup boiling water
3 tablespoons oil
1/2 teaspoon salt

filling:
300 g oyster mushrooms
3 cloves garlic
3 tbsp soy sauce
1 tbsp hoisin sauce
1 tbsp sesame oil
3 tbsp rice vinegar

+ fresh coriander

sauce:
8 tablespoons rice vinegar
4 tablespoons mirin (or a sweet sauce)
1 tablespoon soy sauce
1/2 teaspoon hot sauce sriracha (or other)
1 teaspoon sesame oil

TIP: You can use any other sauce ready made or make your own combination, feel free to do it.

PREPARATION

filling:

  1. Wash oyster mushrooms and than chop into small pieces.
  2. Crushed garlic put together with soy sauce, hoisin, sesame oil and vinegar in a bowl and combine.
  3. Than add mushrooms and stir it again.
  4. Spread the mushrooms on a baking tray lined with baking paper and bake for approx. 20 minutes.
  5. Put baked mushrooms back in a bowl and mix with finely chopped coriander. Filling is ready.

dough:

  1. Mix the rice flour, cornstarch and salt in a mixing bowl. Slowly add in the boiling water, while stirring rapidly. Now add in oil and continue to stir.
  2. Knead the dough for a couple of minutes, until it turns into a smooth dough ball.
  3. Roll the dough into a long cylinder, and divide it into over a dozen equal pieces.
  4. Take one piece of dough and roll it into a 3 mm circle. Add a spoonful of filling and fold the dumpling as shown in this found on YT tutorial.

TIP: Cover the dough with foil, it goes dry imediately.

sauce:

  1. Whisk all ingredients together. The sauce is ready ;)

cooking with steam:

  1. Prepare a pan or pot filled with water, put the bamboo steamer on top.
  2. Bring water to a boil.
  3. Place piece of baking paper into steamer, put a few dumplings and cover with a lid.
  4. The process of steaming takes from 10-25 minutes depending on the power of the oven and the size dumplings.

TIP: If you do not have a special bamboo steamer, you can use an ordinary steamer basket (from Ikea for example) or electric steamer.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Daria

    ekstra! koniecznie muszę spróbować zrobić je w domu! marzą mi się takie od dawna, a Twoja wersja brzmi przepysznie! <3
    poza tym, genialne zmiany na blogu! :*

  • Magdalena

    Czy obędzie się bez pieczenia, a tylko ze smażeniem boczniaków? Obecnie żyję bez piekarnika

    • eat me please

      Oczywiście że tak! Sposób obróbki termicznej nie powinien mieć w tym przepisie znaczacego wpływu na smak :)