Złote mleko – kurkumowe latte (golden milk)
Złoty proszek, w mojej kuchni obecny od zawsze, chodź z początku używałam go jedynie jako barwnika. Dziś dodaję wszędzie gdzie tylko się da i wszędzie gdzie pasuje, tak aby jego smak nie był zbyt mocno wyczuwalny… no chyba że robię złote mleko, wtedy kurkuma gra rolę pierwszoplanową! Ta przyprawa swoimi właściwościami mogłaby wykosić połowę leków z twojej domowej apteczki. Znana i szeroko stosowana od wieków w Ajurwedzie, dopiero od niedawna zdobywa uznanie medycyny konwencjonalnej.
Kurkumina zawarta w kurkumie ma działanie: przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antyseptyczne, antyoksydacyjne, żółciopędne, oczyszczające, tonizujące, antydepresyjne. Regularne spożywanie kurkumy powoduje wzmocnienie układu odpornościowego oraz działa zbawiennie na bóle stawów. Dlatego następnym razem zamiast sięgać po wspomagacze z apteki, napij się tego pysznego mleczka, gwarantuję że jest smaczniejsze niż ibuprom :P
PRZEPIS
SKŁADNIKI
600 ml mleka roślinnego*
2 łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego**
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki soli
* Polecam owsiane barista, bo ładnie się pieni i jest na tyle słodkie, że nie trzeba dosładzać. Jeśli użyjesz domowej roboty mleka np. takiego, to możesz sobie dodatkowo je dosłodzić np. sproszkowanymi daktylami, syropem klonowym lub ksylitolem.
** Daje dodatkowy kokosowy posmak, ale możesz go pominąć jeśli masz ochotę.
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki – poza olejem kokosowym – umieść w garnku i podgrzewaj, ale zdejmij z kuchenki zanim zacznie się gotować.
- Ciepłe mleko przelej do 2 kubków, dodaj po pół łyżeczki oleju kokosowego do każdego z nich, wymieszaj i ciesz się rozgrzewającym napojem.
Golden milk
RECIPE
INGREDIENTS
600 ml of coconut-rice milk*
2 tsps of turmeric powder
1 tsp of unrefined coconut oil**
1/2 tsp of cinnamon
1/4 tsp of pepper
1/4 tsp of salt
* Of course, you can use different plant-based milk, I think this particular one coconut-rice from Lidl tastes very good, so I recommend it. If you use homemade milk such as this, you can also add some sweeten, for example: powdered dates, maple syrup or xylitol.
** It gives an extra coconut taste, but you can skip it if you want.
PREPARATION
- Put all ingredients – except coconut oil – in a pot and heat, but remove from the oven before it cooks.
- Pour warm milk into 2 cups, add half a teaspoon of coconut oil to each of them, mix and enjoy the warming drink.
BRAK KOMENTARZY