Sok na wzmocnienie kurkuma, imbir & cytrusy
Koniec zimy to taki okropny czas, kiedy organizm na każdym kroku krzyczy że ma dość! Tydzień temu wróciłam z wakacji i od razu dopadł mnie wirus. Dlatego dziś przepis na sok, który wzmacnia odporność!
A w składzie:
Kurkuma – jest silnym antyoksydantem, działa przeciwzapalnie, grzybobójczo, bakteriobójczo i przeciwwirusowo.
Imbir – działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie i przeciwbólowo, pobudza krążenie krwi, podnosi odporność i pobudza trawienie.
Cytrusy (limonka, cytryna, pomarańcza) – zawierają sporo witaminy C, antyoksydantów, witaminę A, witaminy z grupy B, potas i karoten.
Sok najlepiej przygotować w wyciskarce wolnoobrotowej (np. takiej).
PRZEPIS
SKŁADNIKI
4 duże pomarańcze
2 limonki
1 cytryna
3 cm korzenia kurkumy
3 cm korzenia imbiru
PRZYGOTOWANIE
- Owoce myjemy dokładnie, obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze części.
- Umieszczamy w wyciskarce do soku, po kawałku, nie za szybko, aż wszystko zniknie otworze urządzenia ;)
- Sok gotowy.
TIP: w zależności od potrzeb możesz zmienić proporcje składników. Aby sok miał jeszcze większą leczniczą moc dodaj więcej imbiru i kurkumy!
Turmeric, imbir & citrus boost juice
RECIPE
INGREDIENTS
4 big oranges
2 limes
1 lemon
3 cm of fresh turmeric root
3 cm of fresh ginger root
PREPARATION
- Wash the fruits, peel off the skins and cut into smaller pieces.
- Put in your slow juicer, piece by piece, not too fast, until everything disappears ;)
- The juice is ready.
TIP: depending on your needs, you can change the proportions of ingredients. For the juice to have even greater healing power, add more ginger and turmeric!
BRAK KOMENTARZY