„Baklava” ze śliwkami
For sugar addicts only…
Baklava aka baklawa to deser typowy m.in. dla kuchni tureckiej, bułgarskiej i greckiej. Przygotowuję się go z arkuszy cienkiego ciasta filo (phyllo), przekładanego orzechami włoskimi, pistacjami, orzechami laskowymi, miodem, masłem, nasączonego po upieczeniu syropem z miodu, wody różanej lub z kwiatów pomarańczy, posypanego pokruszonymi orzechami.
Zastąpiłam miód i masło odpowiednio, ciemnym cukrem trzcinowym (lub syropem klonowym) i nierafinowanym olejem kokosowym. Śliwki pojawiły się jako akcent regionalno-sezonowy, a cynamon jako idealne dopełnienie.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta filo (300g – 7 arkuszy o wymiarze ok. 35 x 44 cm)
ok. 8 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego
5-8 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego
2-3 łyżeczki cynamonu
250-300 g pokruszonych orzechów włoskich
6 dużych śliwek
TIP: Zamiast cukru możesz użyć słodkiego syropu klonowego, melasy etc. Zamiast śliwek innych owoców.
PRZYGOTOWANIE
- Ciasto filo (phyllo) rozprostuj na blacie i przekrój na 2 części, dzięki czemu otrzymasz 14 mniejszych arkuszy.
- Następnie wyłóż płaską blachę piekarnika papierem do pieczenia i połóż na nim pierwszy arkusz ciasta filo.
- Posmaruj arkusz (ja używam gumowego pędzla) rozpuszczonym olejem kokosowym, posyp ok. 1/2 łyżki cukru, odrobiną cynamonu i pokruszonych orzechów włoskich, przykryj kolejnym arkuszem i procedurę powtarzaj do ostatniej warstwy.
- Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
- Śliwki umyj, przekrój na 12 części i ułóż na wierzchu jeden plaster przy drugim.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Przed podaniem pokrój na mniejsze kawałki.
BRAK KOMENTARZY