Brownie Siedem Zero

Kiedy jest zimno, ciemno i smutno organizm człowieka naturalnie dąży do równowagi, do podniesienia poziomu endorfin i zaspokojenia każdej nawet najbardziej grzesznej zachcianki. Ale ponieważ taka sytuacja nie miała wczoraj miejsca, to po co to brownie? Siedemdziesiąt procent gorzkiej czekolady w każdym kawałku przyniesie ci wiele energii, radości i siły aby przetrwać kolejny dzień życia na planecie ziemia. Poważnie, potrzebujesz czasem zjeść coś bardzo intensywnie czekoladowego, nawet jeżeli media wmawiają ci że soki ze świeżych warzyw i owoców są równie smaczne…są, ale co z tego. Upiecz brownie, olej sok, popij je latte z sojowym, uśmiechnij się, będzie dobrze :)

Gorzka czekolada (minimum 70% zawartości kakao) – obniża ryzyko zawałów serca i udarów mózgu (bo zawiera antyoksydanty, które chronią nas przed starzeniem i chorobami związanymi z wiekiem), spowalnia trawienie i wywołuje uczucie sytości (dzięki czemu później odczuwamy głód), powoduje wydzielanie się serotoniny (hormonu szczęścia). Jest bogata we flawonoidy (związki flawonowe), które pozytywnie wpływają na pamięć, działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwrakowo, obniżają też cholesterol i chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV (podczas opalania).

brownie3


PRZEPIS

Czas przygotowania: 55 min.
Ilość porcji: blacha 26 x 18 cm

SKŁADNIKI

1-2 gorzkie czekolady 70%
3/4 szklanki sojowego mleka (lub innego roślinnego)
1 szklanka cukru trzcinowego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki whisky lub rumu
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 szklanki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
2 łyżeczki aromatu waniliowego (najlepiej ekstrakt z wanilii)
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1/2 szklanki orzechów laskowych lub migdałów

PRZYGOTOWANIE

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Jedną tabliczkę czekolady rozpuść na parze, drugą zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jak jesteś leń obydwie zetrzyj na tarce i tyle.
  3. W dużej misce umieść mleko sojowe, olej rzepakowy, aromat waniliowy i migdałowy, alkohol oraz cukier. Wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitej masy.
  4. Następnie dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i ponownie wymieszaj mikserem.
  5. Dodaj rozpuszczoną oraz startą czekoladę i wymieszaj delikatnie łyżką.
  6. Na koniec dorzuć pokruszone orzechy lub migdały, wymieszaj łyżką i wylej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta możesz udekorować całymi orzechami lub migdałami.
  7. Piecz w zależności od piekarnika jaki posiadasz od 45 min. do nawet ponad 1 h. W trakcie – np. przy pomocy drewnianego patyczka – sprawdzaj czy nie jest za mokre w środku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.