Ciastka kahlua
Czasem robisz coś co nie wychodzi, ale efekt porażki jest na tyle smaczny, że ląduje na blogu jako pełnowartościowy przepis. Oto nieudane makaroniki, czyli chrupiące ciasteczka o smaku kawowego likieru Kahlua. Z americano smakują najlepiej!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
150 g mąki migdałowej
100 g nierafinowanego cukru trzcinowego zmielonego na puder*
100 ml aquafaby**
2 łyżki Kahlua***
szczypta soli
* lub innego, jeśli w końcu zrobię je na ksylitolu dam znać o efektach ;)
** to jest ilość po zredukowaniu (użyłam wody z 1 słoiczka po ciecierzycy zakupionej w Lidlu lub Biedronce, 540 g)
*** lub innego likieru kawowego
TIP: Mąkę migdałową można zrobić poprzez zmielenie migdałów w blenderze.
PRZYGOTOWANIE
- Zacznij od pozyskania aquafaby, poprzez umieszczenie sitka nad miską i wylanie do niego zawartości słoika z ciecierzycą.
- W sicie zostanie ciecierzyca z której możesz zrobić np. szybką pastę jajeczną z tego przepisu, a w misce potrzebna aquafaba.
- Aquafabę umieść w garnku i zredukuj jej ilość do ok. 100 ml, podgrzewając (nadmiar wody odparuje co spowoduje zagęszczenie płynu). Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Ostudzoną aquafabę umieść w wysokim naczyniu i za pomocą miksera zamień w gęstą pianę. Kiedy dasz radę przykręcić miskę do góry nogami, dodawaj stopniowo cukier, mniej więcej połowę całego użytego w przepisie.
- W drugiej misce zmieszaj pozostałe składniki, a następnie dodaj je do piany i wymieszaj bardzo delikatnie szpatułką.
- Z masy formuj małe ciasteczka, układając je w odstępach na papier do pieczenia lub silikonową mate do makaroników.
- Pozostaw na 1 h do przyschnięcia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130-150 stopni i piecz ok 25 minut (albo aż uznasz że wystarczająco się przypiekły).
- Gotowe ciastka pozostaw do ostygnięcia, dopiero potem zdejmij z papieru (są dość elastyczne i jak wystygną łatwiej je odlepić).
BRAK KOMENTARZY