Ciastka fistaszkowe z kawałkami czekolady

Jakoś ostatnio słodko tu i tam, nie jestem w stanie sobie z tym poradzić. Zimno, dużo spalania to i zapotrzebowanie na węgle wzrasta…Kilka razy w tygodniu produkuję jakieś słodkości i jeśli są na tyle jadalne jak te, umieszczam przepis, nie chcę tyć w samotności w piątek 13 :P

Ciastka które smakują, jakby świat mógł przestać istnieć już teraz, bo ty właśnie konasz w ekstazie przesłodzenia, jedząc cały słoik masła orzechowego z kawałkami czekolady. Tona kalorii, ale na pocieszenie ciastka są bezglutenowe (zawsze coś :P), mega szybkie i proste w przygotowaniu. Gwarantuję spory i nagły przypływ energii po zjedzeniu kilku sztuk, ale nie przeginaj z ilością bo potem skażesz się na kilka godzin na siłowni :P

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30-40 min.
Ilość porcji: 30 ciastek

SKŁADNIKI

suche:
1/3 szklanki mąki kokosowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli*

mokre:
1 słoik masła orzechowego (może być z solą i cukrem lub domowe bez ok. 350 g)
80 g tofu
1/3 szklanki syropu klonowego lub melasy*

dodatkowo:
czekoladowe groszki lub pokruszona gorzka czekolada

TIP: *jeśli używasz masła orzechowego bez soli i cukru dodaj nieco więcej soli i syropu klonowego.

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  2. Suche składniki wymieszaj w misce, dodaj do nich mokre i przy pomocy łyżki dokładnie wymieszaj. Dodaj czekoladowe groszki lub pokruszoną gorzką czekoladę i wymieszaj.
  3. Z gotowego ciasta formuj ok. 3 cm średnicy kulki, spłaszczając je w dłoniach, układaj w równomiernych odstępach na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz ok. 15-18 minut.

TIP: Jeśli dbasz o walory estetyczne, przed włożeniem ciastek do piekarnika powtykaj z wierzchu dodatkowe kawałki czekolady, wtedy Twoje ciacha będą wyglądały jak te ze zdjęcia :P


Peanut butter cookies

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

RECIPE

Preparation time: 30-40 min.
Serves: 30 cookies

INGREDIENTS

dry:
1/3 cup coconut flour
1/2 teaspoon baking soda
1/2-1 teaspoon salt
wet:
350 g jar peanut butter (regular salted and sweet)
80 g tofu
1/3 cup maple syrup

+ 1 bar of dark chocolate or dark chocolate nibs

PREPARATION

  1. Preheat oven to 350 degrees F.
  2. In one bowl stir all wet ingredients (with a blender), and in another all dry ingredients (with spatula).
  3. Now stir wet with dry (with a blender). Add chocolate nibs or finely chopped chocolate to your cookie dough and stir with spatula.
  4. Scoop out 1 Tbsp amounts (or less) of your cookie dough and form into loose discs, then arrange on a parchment-lined baking sheet. They won’t expand much so pack them closer together (but not touching).
  5. Bake for 15-20 minutes (or more if U try and they’re still wet inside).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.