Ciastka fistaszkowe z kawałkami czekolady
Jakoś ostatnio słodko tu i tam, nie jestem w stanie sobie z tym poradzić. Zimno, dużo spalania to i zapotrzebowanie na węgle wzrasta…Kilka razy w tygodniu produkuję jakieś słodkości i jeśli są na tyle jadalne jak te, umieszczam przepis, nie chcę tyć w samotności w piątek 13 :P
Ciastka które smakują, jakby świat mógł przestać istnieć już teraz, bo ty właśnie konasz w ekstazie przesłodzenia, jedząc cały słoik masła orzechowego z kawałkami czekolady. Tona kalorii, ale na pocieszenie ciastka są bezglutenowe (zawsze coś :P), mega szybkie i proste w przygotowaniu. Gwarantuję spory i nagły przypływ energii po zjedzeniu kilku sztuk, ale nie przeginaj z ilością bo potem skażesz się na kilka godzin na siłowni :P
PRZEPIS
SKŁADNIKI
suche:
1/3 szklanki mąki kokosowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli*
mokre:
1 słoik masła orzechowego (może być z solą i cukrem lub domowe bez ok. 350 g)
80 g tofu
1/3 szklanki syropu klonowego lub melasy*
dodatkowo:
czekoladowe groszki lub pokruszona gorzka czekolada
TIP: *jeśli używasz masła orzechowego bez soli i cukru dodaj nieco więcej soli i syropu klonowego.
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
- Suche składniki wymieszaj w misce, dodaj do nich mokre i przy pomocy łyżki dokładnie wymieszaj. Dodaj czekoladowe groszki lub pokruszoną gorzką czekoladę i wymieszaj.
- Z gotowego ciasta formuj ok. 3 cm średnicy kulki, spłaszczając je w dłoniach, układaj w równomiernych odstępach na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 15-18 minut.
TIP: Jeśli dbasz o walory estetyczne, przed włożeniem ciastek do piekarnika powtykaj z wierzchu dodatkowe kawałki czekolady, wtedy Twoje ciacha będą wyglądały jak te ze zdjęcia :P
Peanut butter cookies
RECIPE
INGREDIENTS
dry:
1/3 cup coconut flour
1/2 teaspoon baking soda
1/2-1 teaspoon salt
wet:
350 g jar peanut butter (regular salted and sweet)
80 g tofu
1/3 cup maple syrup
+ 1 bar of dark chocolate or dark chocolate nibs
PREPARATION
- Preheat oven to 350 degrees F.
- In one bowl stir all wet ingredients (with a blender), and in another all dry ingredients (with spatula).
- Now stir wet with dry (with a blender). Add chocolate nibs or finely chopped chocolate to your cookie dough and stir with spatula.
- Scoop out 1 Tbsp amounts (or less) of your cookie dough and form into loose discs, then arrange on a parchment-lined baking sheet. They won’t expand much so pack them closer together (but not touching).
- Bake for 15-20 minutes (or more if U try and they’re still wet inside).
wow rozpusta