Ciastka owsiane z czekoladą i orzechami
Kolejna niedziela wiosny, piękne słońce i zimny wiatr, a w kalendarzu food blogerki międzynarodowy dzień ciastek owsianych. Nie podchodzę poważnie do tych jedzeniowych świąt, ale jest pretekst do działania, więc korzystam.
Uwielbiam słodkości, które poza samym smakiem kryją w sobie jakieś dodatkowe benefity. Ciastka owsiane z czekoladą i orzechami laskowymi to źródło łatwo przyswajalnego błonnika, pełne przeciwutleniaczy, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. A poza tym dietetycznym bełkotem… są po prostu pyszne, dają sporo energii i szczęścia ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka płatków owsianych*
1 szklanka wiórków kokosowych
4 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki oleju kokosowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru**
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody
1/4 szklanki ksylitolu***
1/2 szklanki orzechów laskowych
*bezglutenowych lub zwykłych górskich (to są 2/3 szklanki płatków już zmielonych lub mąki bezglutenowej owsianej)
**lub zwykłej gorzkiej
***lub cukru trzcinowego lub innego
PRZYGOTOWANIE
- Płatki zmiel na mąkę i umieść w misce. Dodaj do nich wiórki kokosowe, kakao, proszek, sodę i sól.
- Olej kokosowy rozpuść w garnku wraz z tabliczką czekolady. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
- Świeżo mielone siemię lniane zalej ciepłą wodą, wymieszaj i pozostaw na kilka minut.
- Do miski z płatkami i wiórkami dodaj ksylitol, wymieszaj. Następnie dodaj czekoladę z olejem, namoczone siemię lniane i drobno posiekane orzechy laskowe. Wymieszaj łyżką.
- Z gotowej masy formuj okrągłe ciastka grubości 1-2 cm. Układaj w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 180 stopni ok 20 minut.
TIP: Jeśli masa na ciastka wyjdzie zbyt sucha, mało kleista dodaj nieco więcej siemienia i wody (zamiennik jajka)
Oatmeal chocolate cookies with hazelnuts
RECIPE
INGREDIENTS
1 cup of oats*
1 cup of desiccated coconut
4 tbsps cocoa powder
1/2 tsp baking powder
1/4 tsp of baking soda
1/4 tsp of salt
4 tbsp coconut oil
1 bar of sugar-free dark chocolate **
2 tsp of vanilla extract
3 tbsp ground flax seed + 6 tbsp of hot water
1/4 cup xylitol ***
1/2 cup of hazelnuts
* Gluten free or normal
** or regular
*** or sugar cane or other sweetener
PREPARATION
- Grind oats into flour and place in a bowl. Add desiccated coconut, cocoa powder, baking powder, soda and salt, and whisk together.
- Dissolve coconut oil in a pot with a bar of chocolate. Leave to cool for a while. Add the vanilla extract and mix.
- Whisk freshly ground flaxseed with hot water and leave for a few minutes.
- Add the xylitol to the the oats and stir. Then add chocolate with oil, soaked flax seed and finely chopped hazelnuts. Combine with a spoon.
- Form round cakes 1-2 cm thick with your hands. Place on a baking tray lined with baking paper.
- Bake at 180 degrees for about 20 minutes.
BRAK KOMENTARZY