Ciasto bananowo owsiane
Ten przepis to sposób na przejrzałe banany, całe w plamy, miękkie i pozornie bezużyteczne. Zawierają one sporo węglowodanów które w trakcie dojrzewania zamieniają się ze skrobi w cukry proste. To powoduje, że banany robią się mega słodkie i mogą z powodzeniem zastąpić cukier w wypiekach. Ciekawą rzeczą na temat tych owoców jest również zawartość tryptofanu, aminokwasu który organizm przetwarza w serotoninę tzw. „hormon szczęścia”.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
3 dojrzałe banany
2 zielone jabłka
70 g margaryny
3 łyżki masła orzechowego
3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
50 ml wody
100 g zmielonych migdałów
150 g płatków owsianych
50 g suszonych fig
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na temperaturę 175 stopni.
- Banany rozgnieć widelcem, jabłka zetrzyj na tarce.
- Następnie umieść je wraz z margaryną, masłem orzechowym i syropem klonowym w garnku i mieszaj do momentu aż masło się rozpuści.
- Dodaj wody, zmielone migdały, płatki owsiane, drobno pokrojone figi i wymieszaj.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Dodaj sody i proszku. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz 60 minut.
Banana oat cake
RECIPE
INGREDIENTS
3 ripe bananas
2 green apples
70g margarine or coconut oil
3 tbsp peanut butter
3 tbsp of xylitol (optional)
50 ml of water
100 g ground almonds
150 g gluten-free oat flakes (or regular one)
50 g dried figs
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp baking powder
PREPARATION
- Set oven to 175 celsius degrees.
- Mash bananas with a fork, wipe apples on a grater.
- Then place them with margarine, peanut butter and maple syrup in a saucepan and stir until butter is melted.
- Add water, ground almonds, oatmeal, chopped figs and mix.
- Set aside to cool.
- Add soda and baking powder. Pour onto a baking tray lined with parchment paper.
- Bake for approx. 60 minutes.
BRAK KOMENTARZY