Cynamonowe churros
Barcelona, kawałek chciałabym mieć na własność, na wyciągnięcie ręki, móc być w niej kiedy chcę. Ostatnim razem dała mi niezłego kopa w japę, minęło kilka lat, a ja nadal czuję słodko duszny zapach barri gòtic, smak likieru crema catalana i czekolady z churros’ami. Pamiętam każdą godzinę tego wyjazdu, pamiętam twarze obcych ludzi którzy stali się częścią wspomnień. Pamiętam gdzie jest posterunek policji i ambasada Polski, gdzie jest zajebiste tajskie żarcie, falafel, bezalkoholowa pinacolada, siłownia na plaży, ulica pełna squatów, torre agbar, każdy zabytek z książki od HS. Wszystkie skradzione klatki z mojego Lomo, ktoś tam ma…
Mały barceloński flashback, tydzień przed tłustym czwartkiem, uratują mnie od bycia fit w ten ociekający tłuszczem dzień. Tradycja obżerania się pączkami, wywodzi się od pogańskiego święta. Trwającego tydzień, symbolizującego zmianę pór roku, nadejścia wiosny…Okrągłe, małe placki jedzone podczas święta symbolizowały słońce, dawały osobie jedzącej siłę i ciepło.
Proponuję małe odejście od tradycji i szybką akcje usmażenia sobie chrupiących churros, posypania ich cukrem z dodatkiem cynamonu. Churro to głównie Hiszpania i Ameryka Łacińska, przepis podstawowy to mąka, woda i sól, opcjonalnie cukier, ale jest o wiele więcej wariacji na temat tego deseru (w zależności od regionu, kraju, miasta, zdarzają się nawet churro z nadzieniem, czasem dodatkowym składnikiem ciasta jest pure z ziemniaków). Cynamon to już taki mały fetysz, lubię go bardzo, sypię nim co się da, na dodatek jest chyba jedynym zdrowym składnikiem tego przepisu dlatego jest tak ważny :P
Sorry, jutro trzeba będzie iść to spalić!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
churro:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki wody
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
cukier i cynamon do posypania
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Wodę, olej, sól umieść w garnku, wymieszaj i zagotuj.
- W wysokiej misce umieść mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- Dolej do nich wodę z olejem i solą, przy pomocy drewnianej łyżki wymieszaj ciasto aż powstanie jednolita masa.
- Do tego samego garnka nalej olej na wysokość kilku centymetrów, tak aby churrosy podczas smażenia były całkowicie zanurzone i mogły się swobodnie przemieszczać.
- Gotowe ciasto umieść w urządzeniu do dekoracji ciast (albo rękawie cukierniczym z wymiennymi końcówkami). Aby nadać im odpowiedni charakter, wybierz końcówkę z nacięciem w kształcie gwiazdki.
- Ciasto wyciskaj na rozgrzany olej, odcinając nożyczkami kolejne kawałki, formując dowolnej długości churro, przekręcając w trakcie smażenia tak aby były równomiernie rumiane. Nie przesadź z temperaturą oleju i długością smażenia, bo wyjdą za twarde i zbyt przypieczone!
BRAK KOMENTARZY