Ciasto marchewkowe z lukrem cytrynowym
Podobno jest lepsze niż moje brownie, ale żeby się o tym przekonać musisz je najpierw zrobić. Więc bez zbędnego nawijania, dziś przepis na ciasto marchewkowe z dużą ilością korzennych przypraw, świeżo otartej skórki cytrynowej, orzechami laskowymi oraz cytrynowym lukrem.
Smacznego!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
mokre:
2/3 szklanki mleka sojowego
1,5 łyżeczki octu jabłkowego
1,5 szklanki startej marchewki
1/4 oleju rzepakowego
1/2 szklanki syropu klonowego
1 łyżka siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1-2 cytryn
suche:
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonych goździków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki pokruszonych orzechów laskowych
szczypta soli
lukier cytrynowy:
ok. 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny (lub więcej jeśli lukier nie daje się ukręcić)
TIP: możesz zamienić syrop klonowy na 2/3 szklanki ciemnego cukru trzcinowego.
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki mokre, w drugiej suche. Następnie po 5 minutach (jak marchew puści sok) wlej mokre do suchych i wymieszaj.
- Gotowe ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, piecz ok. 45 minut.
- Jak ostygnie udekoruj je lukrem. Składniki na lukier wymieszaj w misce, umieść w foliowej torebce, odetnij róg – dzięki temu zrobisz ładne wzorki :)
to ciacho to na pewno spora konkurencja dla brownie! muszę upiec oba i się przekonać które smaczniejsze… chociaż, po co je porównywać skoro oba smakują genialnie :) świetny przepis!
THX i masz rację, najlepiej upiec oba naraz i mieć do wyboru :)