Dżem z kwiatów lilaka
Tydzień temu moje osiedle zrobiło się całe fioletowe, zapach wdzierał w nozdrza i trochę drażnił, a trochę cieszył. Lilak, który kiedyś nazywałam bzem, zakwitł dość wcześnie w tym roku, więc postanowiłam wykorzystać jego zapomniany potencjał.
Planowałam zrobić miód, ale jak zwykle w trakcie coś przekombinowałam i powstał dżem. Umiarkowanie słodki, na ksylitolu i pektynie. Przetestowałam już na kanapkach z masłem orzechowym, polecam! Jak chcesz zatrzymać wiosnę na dłużej to leć pozrywać kwiaty póki są. Kolor nie ma znaczenia, ważne żeby zrywać z umiarem (z różnych gałęzi), aby roślina za bardzo nie ucierpiała.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
3 szklanki kwiatów lilaka
3 szklanki gorącej wody
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka ksylitolu
30 g pektyny amidowanej
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Dzień przed planowanym robienie dżemu nastaw infuzję kwiatów lilaka z wodą – umieść 3 szklanki kwiatów (bez gałązek, liści i wszelkich zielonych części) w misce i zalej 3 szklankami gorącej wody (ok. 80 stopni), dodaj ekstrakt z wanilii (lub laskę wanilii) i pozostaw na min. 12 godzin. Przykryj czystą ściereczką, aby nie dostały się jakieś owady.
- Następnego dnia przelej mieszankę przez gęste sito od razu do garnka (odciśnij dokładnie kwiaty, aby nie stracić cennej infuzji).
- Ksylitol wymieszaj z pektyną.
- Do garnka wsyp ksylitol wymieszany z pektyną i gotuj jakieś 30 minut na małym ogniu.
- W trakcie gotowania dodaj sok z cytryny (mniej lub więcej niż podałam w zależności od upodobań).
- Gotowy, gorący dżem umieść w wyparzonych, osuszonych słoikach i zakręć je dokładnie. Pozostaw ok. 1 cm wolnego miejsca od góry, zakręcaj mocno, ustaw je obok siebie, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.
- Następnego dnia możesz dla pewności pasteryzować słoiki w piekarniku o temperaturze 125 stopni przez ok. 30 minut.
TIP: Kwiaty możesz trzymać w wodzie więcej niż 12 h :)
Jeśli pektyna nie chcę się wymieszać możesz pomóc sobie blenderem z metalowym ramieniem.
Lilac flowers jelly
RECIPE
INGREDIENTS
3 cups of lilac flowers
3 cups of hot water
juice from 1 lemon
1/2 tsp of vanilla extract
1 xylitol glass
30 g of pectin
pinch of salt
PREPARATION
- The day before, make lilac infusion – place 3 cups of lilac flowers (without branches, leaves and any green parts) in a bowl and pour 3 cups of hot water (about 80 degrees), add vanilla extract (or vanilla cane) and leave for min. 12 hours. Cover with a clean cloth.
- The next day, pour the mixture through a sieve right into the pot (press the flowers carefully not to lose any drops of valuable infusion).
- Mix xylitol with pectin.
- Pour the xylitol & pectin mixture into the pot and cook for about 30 minutes on low heat.
- During cooking, add lemon juice (more or less, depending on your preferences).
- Put the hot jam into sterilized jars. Leave about 1 cm free space from the top, turn firmly, set them side by side, cover with a towel and leave to cool. The next day you can pasteurize them in the oven at 125 degrees for about 30 minutes.
TIP: You can keep the flowers in the water for more than 12 hours :)
If pectin doesn’t want to combine, you can support yourself with a metal arm blender.
BRAK KOMENTARZY