Spaghetti & pesto z bakłażana

Gdzieś pomiędzy nadwiślańską plażą, a kampinoskim lasem, między rowerowym wypadem, a klubowym koncertem, gotuję… Czasem nawet coś wyjdzie lepiej i wtedy chcę, by komuś innemu również wyszło. Byś ty sobie jadł(a) równie smacznie co ja. Byś tu wchodził(a) po inspiracje, z głodu lub z totalnego przypadku. Dziś będzie pesto!

Pesto kocham, bo jest pyszne i robi się je dosłownie kilka minut. Można je zrobić ze wszystkiego, można je jeść na zimno, może być sosem do sałatki, może być na kanapki, mogłam zrobić spaghetti alla norma, ale wyszło pesto z bakłażana. Jest meeeeega!

Pesto z bakłażana – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 min.
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

2 bakłażany
0,5 szklanki nerkowców
0,5 szklanki pomidorów
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy extra virgin
skórka z 1 cytryny
garść świeżej bazylii i mięty
sól i pieprz

+ spaghetti lub makaron z cukinii (robi się go przy pomocy obieraczki lub spiralizera do julienne)

TIP: Pomidory mogą być z kartonu albo świeże (jeśli są świeże – pokrój je w ćwiartki i wstaw do piekarnika pod koniec pieczenia bakłażana).

PRZYGOTOWANIE

  1. Bakłażana pokrój na grube plastry wzdłuż i posyp obficie solą, aby pozbyć się goryczki. Pozostaw na jakieś 10-15 minut.
  2. Następnie zmyj wodę z solą, odsącz i porozkładaj te plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni i piecz aż bakłażan będzie miękki (ok. 1 h).
  3. Ugotuj makaron al dente.
  4. Upieczone bakłażany wraz z pozostałymi składnikami umieść w pojemniku blendera, zblenduj.
  5. Ugotowany makaron wymieszaj z gotowym sosem, posyp zblendowanymi nerkowcami i świeżymi ziołami. Smacznego.


Eggplant pesto spaghetti

Pesto z bakłażana – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 25 min.
Serves: 4-6

INGREDIENTS

2 eggplants
0.5 cup of cashews
0.5 cup of tomatoes
1 clove of garlic
4 tbsp extra virgin olive oil
zest of 1 lemon
a handful of fresh basil and mint
salt and pepper

+ traditional pasta or zucchini **

TIP: Tomatoes can be either canned or fresh (if fresh – cut them into wedges and put them into the oven at the end of eggplant baking).

PREPARATION

  1. Cut the eggplant into thick slices and sprinkle with salt to get rid of the bitterness. Leave it for 10-15 minutes.
  2. Then, wash the salty water, rinse and put the slices on baking tray lined with baking paper. Put into the oven (150 degrees) and bake until the eggplant is soft (about 1 hour or more).
  3. Cook the pasta (al dente).
  4. Pour eggplants together with other ingredients into a blender container, blend until smooth.
  5. Stir pasta with pesto, sprinkle with groud cashews and fresh herbs. Bon Appetit.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.