Miękkie pierniczki

Co roku je piekę i co roku zupełnie inne, może to dlatego że szybko się nudzę, a może to naturalny proces dążenia do doskonałości… rok temu miałam fazę na pierniczki bezglutenowe i czekoladowe korzenne trufle, 2 lata temu zrobiłam piernikowe batony, a w tym roku postanowiłam w końcu zrobić klasyczne, miękkie pierniki na podobne do tych z Torunia. Udało się!

Ciasto potrzebuje nocy w lodówce i jest gotowe do pracy. Po upieczeniu pierniki są miękkie, w zależności od tego jakiej grubości będzie nasz placek do wykrawania – zwiększą swoją wysokość 2 krotnie. Zastosowałam mąkę orkiszową, ale spokojnie można ją zastąpić innym rodzajem. Moja siostra działała na tym samym przepisie z mąką pełnoziarnistą i wyszły równie smaczne, chodź nieco mniej puszyste.

Pierniki dekoruję roztopioną gorzką czekoladą z odrobiną mleka ryżowego lub lukrem z cukru pudru i soku z pomarańczy, lubię minimalizm. Ale ponieważ nie tyczy się to ilości, zrobiłam podwójną porcję i Tobie radzę to samo. Na potrzebę zdjęć posypałam pierniki dodatkowo pokruszonymi nasionami kakaowca i spryskałam złotym spożywczym sprayem ;)


PRZEPIS

Czas przygotowania: 60 min.
Ilość porcji: 30 pierników

SKŁADNIKI

300 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej
100 g wegańskiej margaryny
4 łyżki melasy trzcinowej*
4 łyżki ksylitolu lub cukru**
2-3 łyżki przyprawy piernikowej***
1 łyżeczka kakao (opcjonalnie dla koloru)
1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody
1/2 pomarańczy (sok)

* lub miodu lub innej melasy

** w zależności od tego czym będziesz potem ozdabiać pierniczki – gorzką czekoladą, lukrem czy inną polewą – użyj mniej lub więcej ksylitolu lub cukru (najlepiej ciemnego muscovado). Oczywiście jeśli chcesz zrobić całkowicie bezcukrowe pierniki zamień melasę cukrową nieco większą ilością ksylitolu, stracisz nieco na smaku, melasa nadaje specyficznej słodyczy wypiekom bo jest nieco gorzkawa i wytrawna.

** możesz użyć zarówno domowej jak i kupnej przyprawy piernikowej.

PRZYGOTOWANIE

  1. W garnku rozpuść margarynę, wymieszaj wraz z cukrem, melasą, kakao, sok z pomarańczy, przyprawę piernikową i szczyptę soli. Zdejmij z kuchni aby nieco ostygło.
  2. Świeżo zmielone siemię lniane wymieszaj z ciepłą wodą i pozostaw na kilka minut.
  3. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  4. Dodaj do niej roztopione masło i siemię. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc ;).
  5. Następnego dnia piekarnik nastaw na 175 stopni.
  6. Po wyjęciu z lodówki pozostaw ciasto na jakiś czas, aby rozmarzło. Podziel na porcje. Każdą z nich wyrób ponownie i rozwałkuj na 3-5 mm grubości placek, wykrawaj pierniki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 8-10 minut.


Easy soft gingerbread cookies


 

RECIPE

Preparation time: 60 min.
Serves: 30 gingerbread cookies

INGREDIENTS

300 g spelled flour
100 g vegan margarine
3 tbsp cane molasses
3-5 tablespoons of xylitol*
2-3 tablespoons of gingerbread spices**
1 teaspoon cocoa
1-1.5 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon baking soda (optional)
2 tablespoons ground flaxseed + 6 tablespoons hot water
1/2 orange (juice)

* Depending on how you decorate your gingerbread cookies – dark chocolate, icing or other – use less or more of xylitol or sugar (preferably dark muscovado). Of course, if you want to do a completely sugar-free gingerbread cookies replace cane molasses with slightly larger amount of xylitol – you’ll lose a little on the flavor, molasses gives specific sweetness to baked goods because it is slightly bitter.

** U can use homemade or store bought gingerbread spices.

PREPARATION

  1. Set oven to 175 celsjus degrees.
  2. In a saucepan melt the margarine, stir together xylitol, molasses, cocoa, orange juice, gingerbread spice and a pinch of salt. Remove from the kitchen to cool down a little.
  3. Mix freshly ground flaxseed with warm water and leave for a few minutes.
  4. In a bowl, mix the flour with the baking powder and baking soda.
  5. Add to the butter and birdseed. Knead the dough. Wrap in cling film and refrigerate overnight;).
  6. Remove the dough from the refrigerator and let stand at room temperature until just warm enough to roll out without cracking. Divide into portions. Roll out the dough 3-5 mm thick, being sure that the dough isn’t sticking to the work surface. Using cookie cutters, cut out the cookies and transfer to a baking tray lined with baking paper. Bake approx. 8-10 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.