Zimowa sałatka warzywna
Czasami sałatka wcale nie jest lekką przystawką, ani dodatkiem do dania, który można bezkarnie spożywać w ilościach nieskończonych. Zwłaszcza jeśli zawiera sporą ilość majonezu… na szczęście jest to majonez z fasoli :
PRZEPIS
SKŁADNIKI
sałatka:
2 duże buraki
4 duże ziemniaki
2 zielone kwaśne jabłka
kilka ogórków konserwowych
2 łyżki drobno pokrojonej czerwonej cebuli (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki ugotuj al dente, buraki upiecz w folii (ok. 1 h w piekarniku nagrzanym do 200 stopni), a potem pozostaw do ostygnięcia.
- W międzyczasie zrób majonez z fasoli.
- Wszystkie składniki sałatki pokrój w kostkę, umieść w misce, dodaj majonez, przypraw odrobiną pieprzu i dokładnie wymieszaj.
Winter vegetable salad
RECIPE
INGREDIENTS
salad:
2 large beets
4 large potatoes
2 green sour apples
some pickles
2 tbsp finely chopped red onion (optional)
PREPARATION
- Cook al dente potatoes, bake beets (approx. 1 hour in the oven – 200 celsjus degrees), then leave to cool.
- In the meantime, make mayonnaise.
- All the salad ingredients cut into cubes, place in a bowl, add the mayonnaise, spices and hint of pepper and mix thoroughly.
BRAK KOMENTARZY