Miętowy „jogurt” z mleka migdałowego
Tak naprawdę to chciałam zrobić coś orzeźwiającego jak jeszcze w PL panowały tropiki, lemoniady miałam już dość, a w lodówce moczyły się migdały na mleko… przypadkiem wyszło mi smoothie w smaku przypominające bardziej jogurt pitny, idealnie pasujące do obiadu (trochę jak ajran, tylko w wersji słodkiej, a nie słonej jak oryginał).
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka migdałów (moczonych w wodzie przez noc)
3 szklanki wody
2 banany
sok z 3 cytryn
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki świeżej mięty
1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Zacznij od zrobienia mleka. W blenderze kielichowym umieść migdały i wodę, miksuj kilka minut, oddziel mleko od migdałowej pulpy przelewając je przez gazę.
- Gotowe mleko umieść wraz z pozostałymi składnikami z powrotem w kielichu i zblenduj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji napoju.
- „Jogurt” podawaj mocno schłodzony.
BRAK KOMENTARZY