Miętowy „jogurt” z mleka migdałowego

Tak naprawdę to chciałam zrobić coś orzeźwiającego jak jeszcze w PL panowały tropiki, lemoniady miałam już dość, a w lodówce moczyły się migdały na mleko… przypadkiem wyszło mi smoothie w smaku przypominające bardziej jogurt pitny, idealnie pasujące do obiadu (trochę jak ajran, tylko w wersji słodkiej, a nie słonej jak oryginał).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 3-4

SKŁADNIKI

1 szklanka migdałów (moczonych w wodzie przez noc)
3 szklanki wody
2 banany
sok z 3 cytryn
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki świeżej mięty
1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od zrobienia mleka. W blenderze kielichowym umieść migdały i wodę, miksuj kilka minut, oddziel mleko od migdałowej pulpy przelewając je przez gazę.
  2. Gotowe mleko umieść wraz z pozostałymi składnikami z powrotem w kielichu i zblenduj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji napoju.
  3. „Jogurt” podawaj mocno schłodzony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.